Biološki potencijal soka jabuke obogaćenog biljnim ekstraktima (CROSBI ID 393949)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Sarajlić, Lana
Verica Dragović-Uzelac
Repajić, Maja
hrvatski
Biološki potencijal soka jabuke obogaćenog biljnim ekstraktima
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati biološki potencijal ekstrakata bazge, melise, lipe, timijana, majčine dušice i koncentrata jabuke, te mogućnost primjene biljnih ekstrakata u proizvodnji obogaćenih sokova jabuke. U biljnim ekstraktima te koncentratu jabuke određivani su ukupni fenoli, flavan-3-oli te antioksidacijski kapacitet, a ekstrakti s najvećim biološkim potencijalom (ekstrakti bazge, melise i lipe ) odabrani su za drugu fazu istraživanja. U drugoj fazi istraživanja ekstrakti bazge, melise i lipe dodavani su u sok jabuke u četiri različite koncentracije (5%, 10%, 15% i 20%) te su u obogaćenim sokovima jabuke određivani ukupni fenoli, flavonoidi, flavan-3-oli te antioksidacijski kapacitet. Svi sokovi jabuke obogaćeni ekstraktima bazge, melise i lipe imaju znatno veći udjel ukupnih fenola, flavan-3-ola i antioksidacijski kapacitet u odnosu na koncentrat jabuke. Najveći udjel ukupnih fenola i flavonoida određen je u soku jabuke obogaćenom15% tnim udjelom ekstrakta melise, dok je najveći udjel flavan-3-ola određen u sokovima jabuke obogaćenim ekstraktima lipe. U svim obogaćenim sokovima jabuke određen je značajni antioksidacijski kapacitet, a najveći je bio u soku jabuke obogaćenom s 15% udjela ekstrakta bazge. Najniži antioksidacijski kapacitet određen je u sokovima jabuke obogaćenim ekstraktima lipe.
bazga ; melisa ; lipa ; fenoli ; antioksidacijski kapacitet ; sok jabuke
nije evidentirano
engleski
Biological potential of apple juice fortified with plant extracts
nije evidentirano
elder flower ; melisa leaf ; lime flower ; phenols ; antioxidative activity ; apple juice
nije evidentirano
Podaci o izdanju
49
24.09.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb