Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Biološki potencijal soka jabuke obogaćenog biljnim ekstraktima (CROSBI ID 393949)

Ocjenski rad | diplomski rad

Sarajlić, Lana Biološki potencijal soka jabuke obogaćenog biljnim ekstraktima / Verica Dragović-Uzelac (mentor); Repajić, Maja (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Sarajlić, Lana

Verica Dragović-Uzelac

Repajić, Maja

hrvatski

Biološki potencijal soka jabuke obogaćenog biljnim ekstraktima

Cilj ovog istraživanja bio je ispitati biološki potencijal ekstrakata bazge, melise, lipe, timijana, majčine dušice i koncentrata jabuke, te mogućnost primjene biljnih ekstrakata u proizvodnji obogaćenih sokova jabuke. U biljnim ekstraktima te koncentratu jabuke određivani su ukupni fenoli, flavan-3-oli te antioksidacijski kapacitet, a ekstrakti s najvećim biološkim potencijalom (ekstrakti bazge, melise i lipe ) odabrani su za drugu fazu istraživanja. U drugoj fazi istraživanja ekstrakti bazge, melise i lipe dodavani su u sok jabuke u četiri različite koncentracije (5%, 10%, 15% i 20%) te su u obogaćenim sokovima jabuke određivani ukupni fenoli, flavonoidi, flavan-3-oli te antioksidacijski kapacitet. Svi sokovi jabuke obogaćeni ekstraktima bazge, melise i lipe imaju znatno veći udjel ukupnih fenola, flavan-3-ola i antioksidacijski kapacitet u odnosu na koncentrat jabuke. Najveći udjel ukupnih fenola i flavonoida određen je u soku jabuke obogaćenom15% tnim udjelom ekstrakta melise, dok je najveći udjel flavan-3-ola određen u sokovima jabuke obogaćenim ekstraktima lipe. U svim obogaćenim sokovima jabuke određen je značajni antioksidacijski kapacitet, a najveći je bio u soku jabuke obogaćenom s 15% udjela ekstrakta bazge. Najniži antioksidacijski kapacitet određen je u sokovima jabuke obogaćenim ekstraktima lipe.

bazga ; melisa ; lipa ; fenoli ; antioksidacijski kapacitet ; sok jabuke

nije evidentirano

engleski

Biological potential of apple juice fortified with plant extracts

nije evidentirano

elder flower ; melisa leaf ; lime flower ; phenols ; antioxidative activity ; apple juice

nije evidentirano

Podaci o izdanju

49

24.09.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija