Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 748211

Business intelligence u osiguranju


Rogić, Martina
Business intelligence u osiguranju 2011., diplomski rad, diplomski, Filozofski fakultet, Zagreb


Naslov
Business intelligence u osiguranju
(Business Intelligence in Insurance)

Autori
Rogić, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Filozofski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
9.9

Godina
2011

Stranica
63

Mentor
Tuđman, Miroslav

Ključne riječi
Organizacija informacija; poslovne izvjesnice; sustavi poslovnih izvjesnica; osiguravajuća društva; informacijski rat
(Organization of information; insurance; business intelligence; business intelligence systems; insurance companies; information warfare)

Sažetak
U današnje doba kada su informacije glavno sredstvo uspješnog poslovanja vrlo je važno poslovno pravilo da se odlučivanje mora temeljiti na kvalitetnim informacijama, a važnost tih informacija svakodnevno raste u novim situacijama u kojima poduzeće mora imati mogućnost da se brzo snađe i izvuče za sebe maksimalnu korist. U takvom je okruženju kvalitetna ona informacija koja stoji na raspolaganju u trenutku kada je potrebna, koja je pouzdana, nosi vrijednost i može se koristiti u poslovnom okruženju. Ovakav način percipiranja važnosti informacija i modernog menadžmenta nazivamo business intelligence. Business intelligence je nastao iz potrebe da se nagomilani podaci i ogromne baze podataka sortiraju i analiziraju na način da iz njih nastanu nove baze podataka do kojih se može doći na jednostavan način jer u informacijama leži potencijal za poslovnu uspješnost ako se na pravilan način objedine i stave na raspolaganje menadžerima koji će te informacije znati prepoznati i na pravi način iskoristiti. Ako uzmemo u obzir činjenicu da prosječna tvrtka danas analizira svega 10% prikupljenih podataka ne trebamo se čuditi greškama koje rade u svojem poslovanju jer unatoč tome što su tvrtke nagomilane podacima dolazi do nedostatka korisnih informacija, a menadžeri su prisiljeni svoje odluke donositi na temelju subjektivnog suda, a nerijetko i predosjećaja. Pa ipak, s druge strane, informacije ne bi smjele biti dostupne samo menadžerima već svim zaposlenicima jer i oni aktivno sudjeluju u kreiranju rada tvrtke. MVažno pitanje za sve tvrrtke danas jest kako uz golemu cirkulaciju raznih informacija opstati na tržištu u vrijeme kada je ono toliko promjenjivo, te kako postići profit i optimalnu učinkovitost? Također, danas su i sami kupci mnogo zahtjevniji nego prije jer više znaju i lakše dolaze do informacija, stoga se odluke moraju temeljiti na točnim i pravovremnim informacijama. Predmet istraživanja ovog rada je važnost sustava business intelligence-a u poslovanju osiguravajuće kuće. U radu ću prikazati poslovanje osiguravajuće kuće putem sustava business intelligence-a te prikazati koliko je korisno u radu zaposlenika i menadžera pri boljem donošenju odluka. Cilj istraživanja je utvrditi mogu li tvrtke danas opstati na tržištu uz ekspanziju informacija i potreba te prikazati koliko im u tome može pomoći business intelligence-a.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Informacijske i komunikacijske znanostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
130-1301799-1999 - Oblikovanje i upravljanje javnim znanjem u informacijskom prostoru (Miroslav Tuđman, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Rogić, Martina
Business intelligence u osiguranju 2011., diplomski rad, diplomski, Filozofski fakultet, Zagreb
Rogić, M. (2011) 'Business intelligence u osiguranju', diplomski rad, diplomski, Filozofski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Rogi\'{c}, M.}, year = {2011}, pages = {63}, keywords = {organization of information, insurance, business intelligence, business intelligence systems, insurance companies, information warfare}, title = {Business Intelligence in Insurance}, keyword = {organization of information, insurance, business intelligence, business intelligence systems, insurance companies, information warfare}, publisherplace = {Zagreb} }