Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 748052

Sastav masti u mlijeku različitih vrsta


Gantner, Vesna; Mijić, Pero; Baban, Mirjana; Solić, Drago
Sastav masti u mlijeku različitih vrsta // Zbornik sažetaka 4. Znanstveno-stručnog skupa Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Kralik, Gordana (ur.).
Osijek: Grafika Osijek, 2014. str. 56-57 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Sastav masti u mlijeku različitih vrsta
(Milk fat composition of various species)

Autori
Gantner, Vesna ; Mijić, Pero ; Baban, Mirjana ; Solić, Drago

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 4. Znanstveno-stručnog skupa Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Kralik, Gordana - Osijek : Grafika Osijek, 2014, 56-57

ISBN
978-953-7871-33-8

Skup
4. znanstveno-stručni skup „Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane“

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 12.12.2014.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Različite vrste ; ukupni sastav mlijeka ; sastav masti u mlijeku
(Mammalian species ; overall milk composition ; fat milk composition)

Sažetak
Mlijeko, kao esencijalni izvor hranjiva za mladunčad, značajno se razlikuje ovisno o vrsti. U ljudskoj prehrani svježe mlijeko i mliječne prerađevine važan su izvor bjelančevina, masti i energije i predstavljaju bitan udio u svakodnevnim obrocima. Kravlje mlijeko dominira u svjetskoj proizvodnji s 85% ukupne proizvodnje mlijeka. Obzirom na doprinos svjetskoj proizvodnji, slijede ga mlijeko bivola, koza, ovaca, kobila te magarica. Vezano uz konzumaciju mlijeka problemi se mogu javiti u dojenčadi u slučaju pojave alergije na kravlje mlijeko. U ovom je radu kompariran ukupni te sastav masti u mlijeku sa aspekta sličnosti sa majčinim mlijekom. Značajne su razlike utvrđene u pogledu energetske vrijednosti, te sadržaja masti, laktoze, bjelančevina i pepela. Obzirom na strukturu membrana globula masti te veličinu globula masti sličnosti su utvrđene između mlijeka nepreživača i majčinog, dok su se isti parametri u preživača značajno razlikovali. Glede ukupnog sastava masti, značajno više vrijednosti triglicerida te značajno niže vrijednosti slobodnih masnih kiselina i fosfolipida nađene su u majčinom te mlijeku preživača komparabilno sa mlijekom magarice te kobile. Glede strukture triglicerida, sličnosti su utvrđene između majčinog te mlijeka nepreživača. Obzirom na udio slobodnih masnih kiselina, mlijeko nepreživača karakterizira niži sadržaj zasićenih i mononezasićenih, te viši sadržaj polinezasićenih masnih kiselina. Glede udjela C-18:2 i C-18:3 u mlijeku značajno više vrijednosti su pronađene u nepreživača. Glede udjela kolesterola, u mlijeku preživača utvrđene su slične vrijednosti kao i u majčinom, dok je u mlijeku nepreživača nivo kolesterola značajno niži. Uvažavajući sve navedene karakteristike ukupnog sastava te sastava masti u mlijeku, kao i probavljivost mliječnih masti, može se zaključiti da je mlijeko nepreživača pogodnije za ljudsku prehranu u odnosu na mlijeko preživača.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek