Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 74804

'Cvat' alga u šaranskim ribnjacima i pastrvskim ribogojilištima - utjecaj na kakvoću vode i zdravlje riba


Tomec, Marija; Teskeredžić, Zlatica; Teskeredžić, Emin; Čož-Rakovac, Rozelindra; Hacmanjek, Mato
'Cvat' alga u šaranskim ribnjacima i pastrvskim ribogojilištima - utjecaj na kakvoću vode i zdravlje riba // 37. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem : zbornik sažetaka = 37th Croatian Symposium on Agriculture with an International Participation : collection of summaries / Kovačević, Vlado (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet, 2001. str. 278-278 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


Naslov
'Cvat' alga u šaranskim ribnjacima i pastrvskim ribogojilištima - utjecaj na kakvoću vode i zdravlje riba
(Algal 'Bloom' in Ciprinid Fishponds and Trout Fishfarms - Infuence on Water Quality and Fish Health Condition)

Autori
Tomec, Marija ; Teskeredžić, Zlatica ; Teskeredžić, Emin ; Čož-Rakovac, Rozelindra ; Hacmanjek, Mato

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
37. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem : zbornik sažetaka = 37th Croatian Symposium on Agriculture with an International Participation : collection of summaries / Kovačević, Vlado - Osijek : Poljoprivredni fakultet, 2001, 278-278

ISBN
953-6331-17-9

Skup
37. Znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 19-23.02.2001

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Fitoplankton; fitobentos; kakvoća vode; riba
(Phytoplankton; phytobenthos; water qualiti; fish)

Sažetak
U bioprodukciji voda ribnjaka, značajno mjesto zauzima fitoplankton. Masovni razvoj jedne ili više vrsta može izazvati 'cvjetanje' vode. 'Cvjetanje' vode prouzročeno modrozelenim algama (Cyanobacteria) može biti štetno, jer neki rodovi kao Anabaena i Microcystis imaju sposobnost stvaranja toksina koji pogoršavaju kakvoću vode a time i uvjete života riba i drugih hidrobionata. Nasuprot ribnjacima, u pastrvskim ribogojilištima važan je fitobentos gdje najzastupljeniju skupinu čine dijatomeje (Bacillariophyceae). Kod masovne pojave, ova skupina mikro alga zbog svoje oštre kremene ovojnice, može izazvati oštećenja na pojedinim dijelovima tijela riba. U kojoj mjeri fitoplankton i fitobentos utječu na kakvoću vode i zdravlje riba bio je i cilj naših istraživanja. Istraživanja su provedena u šaranskim ribnjacima ribnjačarstva Vukšinac i na pastrvskom ribogojilištu Knin. Na ribnjačarstvu Vukšinac odabran je ribnjak u kojemu je uočeno 'cvjetanje' alga, a glavni nasad je bio jednogodišnji šaranski mlađ. Uz osnovne fizikalno-kemijske parametre (temperatura vode, otopljeni kisik i pH) obavljena je kvalitativna analiza fitoplanktona. Na ribogojilištu Knin, za zdravstveni pregled izlovljeno je 20 komada pastrva tjelesne težine 50 do 150 grama. Za biološku obradu fitobentosa materijal je sakupljen iz onih bazena iz kojih je uzeta riba za pregled. Rezultati istraživanja su pokazali da u vegetaciji fitoplanktona ribnjaka masovno su sudjelovale vrste Anabaena spiroides Kleb. i Microcystis aeruginosa Kutz. Zapažena je također visoka koncentracija otopljenog kisika u vodi (29, 98 mg/L) i visoke vrijednosti pH (9, 3). Uz te nepovoljne životne uvjete u ribnjaku došlo je i do uginuća šarančića. Na ribogojilištu u Kninu u uzorcima bentosa utvrđena je masovna prisutnost dijatomeje vrste Diatoma vulgare Bory. Kliničkim pregledom ustanovljena su oštećenja na koži i perajama, a kod nekih riba došlo je do potpunog gubitka anatomske građe škržnih listića. Ova oštećenja predstavljaju pogodna mjesta za razvoj drugih bolesti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
KemijaPOVEZANOST RADA