Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Modeliranje promjene boje čajnog peciva tijekom pečenja (CROSBI ID 393899)

Ocjenski rad | diplomski rad

Ivić, Ivana Modeliranje promjene boje čajnog peciva tijekom pečenja / Lukinac Čačić, Jasmina ; Koceva Komlenić, Daliborka (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2014

Podaci o odgovornosti

Ivić, Ivana

Lukinac Čačić, Jasmina ; Koceva Komlenić, Daliborka

hrvatski

Modeliranje promjene boje čajnog peciva tijekom pečenja

Cilj diplomskog rada bio je modeliranje promjene boje čajnog peciva tijekom 10 minuta pečenja na 205 C. Uzorci su proizvedeni u laboratorijskim uvjetima od različitih tipova pšeničnog brašna. Od svakog tipa brašna napravljene su tri vrste zamjesa (standardni, suhi i vlažni) koji se razlikuju po udjelu vode. Svaki uzorak je skeniran, slike obrađene računalnom analizom slike pomoću programa ImageJ. Dobiveni rezultati ukupne promjene boje čajnog peciva prikazani su grafički, rezultati svjetline tablično te su korišteni za određivanje kinetičkih parametara kod modela reakcija nultog, prvog i drugog reda. Iz rezultata je vidljivo da tijekom pečenja dolazi do tamnjenja čajnog peciva (uslijed Maillardovih reakcija i karamelizacije), što vrijedi za sve tri vrste zamjesa (vrijednosti ukupne promjene boje u 10. minuti pečenja iznosile su: referentno brašno: 23, 56 ; cjelovito: 6, 99 ; T-400: 23, 29 ; T-550: 17, 49 ; T-850: 12, 34 ; T-1100: 12, 97). Iznimka je čajno pecivo od cjelovitog brašna kod kojeg je očitano smanjenje ukupne promjene boje pri kraju procesa pečenja (vrijednost ukupne promjene boje u 0. minuti bila je 3, 05, u 5. minuti 7, 54, a u 10. minuti 6, 99). Uspoređujući sve rezultate ukupne promjene boje, uzorci s manjim udjelom vode (suhi zamjes) imali su najmanju ukupnu promjenu boje. Nakon provedenog modeliranja, promjena boje čajnog peciva od cjelovitog brašna, te brašna tipa T-1100 i T-850 najbolje je opisana matematičkim modelom drugog reda linearnog oblika, a od brašna tipa T-400 i referentnog brašna matematičkim modelom nultog reda. Kod uzoraka čajnog peciva od brašna tipa T-550 promjenu boje najbolje opisuje model dugog reda linearnog oblika, odnosno, nultog reda.

pšenično brašno ; čajno pecivo ; boja ; računalna analiza slike ; kinetički modeli

nije evidentirano

engleski

Modeling of cookies browning kinetics during baking

nije evidentirano

wheat flour ; tea cookies ; color ; digital image analysis ; kinetics models

nije evidentirano

Podaci o izdanju

43

22.07.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice