Sorte pšenica Bc-instituta priznate od 2010. do 2014. godine (CROSBI ID 393898)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Jurić, Tena
Koceva Komlenić, Daliborka
hrvatski
Sorte pšenica Bc-instituta priznate od 2010. do 2014. godine
Pšenica je najznačajnija žitarica u Hrvatskoj koja se koristi u prehrani ljudi. Kod uzgoja pšenice bitan je njezin životni ciklus koji utječe na pojedina svojstva pšenice, kako na morfološka, tako i na kemijska i biološka svojstva. Oplemenjivanjem se dobivaju pšenice s određenim kvalitetativnim svojstvima koje daju zadovoljavajuće prinose. Jedna sorta predstavlja majku, a druga oca, s unaprijed poznatim svojstvima. Križanje može biti jednostruko, povratno i višestruko i se obavlja obično u svibnju. Jedna od institucija koja se bavi oplemenjivanjem i proizvodnjom bilja je Bc institut d.d. Zagreb koja istražuje mnoge žitarice poput kukuruza, ječma, zobi, pšenoraži (triticale), pravog pira, soje, pa tako i pšenice. Kvaliteta pšenice prati se analizama kao što su hektolitarska masa, masa 1000 zrna, udio vode, proteina i pepela, sedimentacijska vrijednost, broj padanja, određivanje reoloških svojstava na farinografu, ekstenzografu i amilografu. U posljednjih nekoliko godina Bc- institut priznao je 9 sorti pšenice, a to su: Bc Anica 2010. godine, Bc Tena i Bc Lorena 2011. godine, Bc Irena, Bc Darija i Bc Irma 2012. godine, Bc Bernarda, Bc Mandica i Bc Certissa priznate 2014. godine.
oplemenjivanje ; Bc-institut ; kvaliteta pšenice ; sorte pšenice
nije evidentirano
engleski
Wheat varieties Bc-institute recognized from 2009 to 2014
nije evidentirano
breeding ; Bc-institute ; wheat quality ; wheat varieties
nije evidentirano
Podaci o izdanju
29
09.10.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek