Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 74714

Indikatori kvalitete u programu oplemenjivanja os kultivara pšenice


Sudar, Rezica; Jurković, Zorica; Drezner, Georg; Horvat, Daniela; Šimić, Gordana; Galonja, Marica; Novoselović, Dario; Dvojković, Krešimir
Indikatori kvalitete u programu oplemenjivanja os kultivara pšenice // Zbornik sažetaka,37.Znanstveni skup hrvatskih agronoma / Kovačević, Vlado (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Osijek, 2001. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 74714 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Indikatori kvalitete u programu oplemenjivanja os kultivara pšenice
(Quality indices in the program of os wheat cultivar breeding)

Autori
Sudar, Rezica ; Jurković, Zorica ; Drezner, Georg ; Horvat, Daniela ; Šimić, Gordana ; Galonja, Marica ; Novoselović, Dario ; Dvojković, Krešimir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka,37.Znanstveni skup hrvatskih agronoma / Kovačević, Vlado - Osijek : Poljoprivredni fakultet Osijek, 2001

Skup
37.Znanstveni skup hrvatskih agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 19-23.02.2001

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Sažetak
Kvaliteta zrna ozime pšenice (T. aestivum) razmatra se uglavnom za uporabu u pekarskoj industiji. U oplemenjivačkom programu ozime krušne pšenice na Poljoprivrednom institutu tradicionalno se posebna pozornost posvećuje indikatorima kvalitete zrna. Napredak u oplemenjivanju pšenice za kvalitetu postiže se hibridizacijom različitih genotipova visoke kvalitete i selekcijom stvorenih genotipova. Da bi se mogla provesti selekcija treba koristiti različite tehnike i metode za utvrđivanje kvalitete zrna, te glijadinskih i gluteninskih lokusa koji pozitivno utječu na kvalitetu. Cilj rada je prikazati kvalitetu OS kultivara pšenice određenu različitim indikatorima. Ispitivanje je provedeno na 16 OS kultivara pšenice iz mikropokusa Poljoprivrednog instituta Osijek kroz dvije godine. Za određivanje kvalitete pšenice: količine bjelančevina, sedimentacijske vrijednosti, vlažnog glutena, gluten indeksa, aktivnosti a-amilaze i reoloških svojstava upotrebljene su standardne metode. Kvaliteta i sastav glutena ispitani su metodama elektroforeze i tekućinske kromatografije. Rezultati istraživanja su pokazali da su OS kultivari pšenice dobre i vrlo dobre pekarske kvalitete.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
00730101

Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek


Citiraj ovu publikaciju

Sudar, Rezica; Jurković, Zorica; Drezner, Georg; Horvat, Daniela; Šimić, Gordana; Galonja, Marica; Novoselović, Dario; Dvojković, Krešimir
Indikatori kvalitete u programu oplemenjivanja os kultivara pšenice // Zbornik sažetaka,37.Znanstveni skup hrvatskih agronoma / Kovačević, Vlado (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Osijek, 2001. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Sudar, R., Jurković, Z., Drezner, G., Horvat, D., Šimić, G., Galonja, M., Novoselović, D. & Dvojković, K. (2001) Indikatori kvalitete u programu oplemenjivanja os kultivara pšenice. U: Kovačević, V. (ur.)Zbornik sažetaka,37.Znanstveni skup hrvatskih agronoma.
@article{article, editor = {Kova\v{c}evi\'{c}, V.}, year = {2001}, pages = {124}, keywords = {}, title = {Indikatori kvalitete u programu oplemenjivanja os kultivara p\v{s}enice}, keyword = {}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Osijek}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, editor = {Kova\v{c}evi\'{c}, V.}, year = {2001}, pages = {124}, keywords = {}, title = {Quality indices in the program of os wheat cultivar breeding}, keyword = {}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Osijek}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font