Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Indikatori kvalitete u programu oplemenjivanja os kultivara pšenice (CROSBI ID 482438)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Sudar, Rezica ; Jurković, Zorica ; Drezner, Georg ; Horvat, Daniela ; Šimić, Gordana ; Galonja, Marica ; Novoselović, Dario ; Dvojković, Krešimir Indikatori kvalitete u programu oplemenjivanja os kultivara pšenice // Zbornik sažetaka,37.Znanstveni skup hrvatskih agronoma / Kovačević, Vlado (ur.). Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2001. str. 124-x

Podaci o odgovornosti

Sudar, Rezica ; Jurković, Zorica ; Drezner, Georg ; Horvat, Daniela ; Šimić, Gordana ; Galonja, Marica ; Novoselović, Dario ; Dvojković, Krešimir

hrvatski

Indikatori kvalitete u programu oplemenjivanja os kultivara pšenice

Kvaliteta zrna ozime pšenice (T. aestivum) razmatra se uglavnom za uporabu u pekarskoj industiji. U oplemenjivačkom programu ozime krušne pšenice na Poljoprivrednom institutu tradicionalno se posebna pozornost posvećuje indikatorima kvalitete zrna. Napredak u oplemenjivanju pšenice za kvalitetu postiže se hibridizacijom različitih genotipova visoke kvalitete i selekcijom stvorenih genotipova. Da bi se mogla provesti selekcija treba koristiti različite tehnike i metode za utvrđivanje kvalitete zrna, te glijadinskih i gluteninskih lokusa koji pozitivno utječu na kvalitetu. Cilj rada je prikazati kvalitetu OS kultivara pšenice određenu različitim indikatorima. Ispitivanje je provedeno na 16 OS kultivara pšenice iz mikropokusa Poljoprivrednog instituta Osijek kroz dvije godine. Za određivanje kvalitete pšenice: količine bjelančevina, sedimentacijske vrijednosti, vlažnog glutena, gluten indeksa, aktivnosti a-amilaze i reoloških svojstava upotrebljene su standardne metode. Kvaliteta i sastav glutena ispitani su metodama elektroforeze i tekućinske kromatografije. Rezultati istraživanja su pokazali da su OS kultivari pšenice dobre i vrlo dobre pekarske kvalitete.

nije evidentirano

nije evidentirano

engleski

Quality indices in the program of os wheat cultivar breeding

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

124-x.

2001.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka,37.Znanstveni skup hrvatskih agronoma

Kovačević, Vlado

Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Podaci o skupu

37. Znanstveni skup hrvatskih agronoma

predavanje

19.02.2001-23.02.2001

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)