Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Depresija i srčanožilne bolesti (CROSBI ID 621208)

Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | domaća recenzija

Mrduljaš-Đujić, Nataša Depresija i srčanožilne bolesti // Zbornik četvrtog kongresa Društva nastavnika opće/obiteljske medicine "Bolesnik sa srčanožilnom bolesti u obiteljskoj medicini" / Vrdoljak, Davorka ; Kranjčević, Ksenija ; Stojanović Špehar, Stanka (ur.). Split: Redak, 2013. str. 333-340

Podaci o odgovornosti

Mrduljaš-Đujić, Nataša

hrvatski

Depresija i srčanožilne bolesti

U dugogodišnjim prospektivnim studijama dokazano je da je depresija nezavisni faktor za razvoj srčanožilne bolesti. Do 20% pacijenata sa srčanožilnim oboljenjem zadovoljava kriterije za depresiju major. SSRI su lijekovi izbora i sigurna terapija u bolesnika sa srčanožilnim oboljenjem. Efikasnost psihološke terapije, same ili u kombinaciji s inhibitorima ponovne pohrane serotonina (SSRI) u promjeni toka srčanožilne bolesti nije dokazana. Obiteljski liječnici su glavni oslonac vođenja terapije depresije u srčanožilnih bolesnika kao i njezinog skrininga, posebno nakon uspostavljanja tzv. zajedničkog terapijskog protokola za depresiju u srčanožilnih bolesnika.

depresija ; kronične bolesti ; kardiovaskularne bolesti ; liječnik obiteljske medicine ; liaison psihijatrija

nije evidentirano

engleski

Depression and cardiovascular diseases

nije evidentirano

depression ; chronic illness ; cardiovascular disease ; family physician ; liaison psychiatry

nije evidentirano

Podaci o prilogu

333-340.

2013.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik četvrtog kongresa Društva nastavnika opće/obiteljske medicine "Bolesnik sa srčanožilnom bolesti u obiteljskoj medicini"

Vrdoljak, Davorka ; Kranjčević, Ksenija ; Stojanović Špehar, Stanka

Split: Redak

Podaci o skupu

Kongres Društva nastavnika opće/obiteljske medicine "Bolesnik sa srčanožilnom bolesti u obiteljskoj medicini" (4 ; 2013)

pozvano predavanje

15.03.2013-17.03.2013

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti