Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Antioksidacijski potencijal ekstrakata korijena sladića (Glycyrrhiza glabra L.) (CROSBI ID 393821)

Ocjenski rad | diplomski rad

Jurić, Slaven Antioksidacijski potencijal ekstrakata korijena sladića (Glycyrrhiza glabra L.) / Durgo, Ksenija (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Jurić, Slaven

Durgo, Ksenija

hrvatski

Antioksidacijski potencijal ekstrakata korijena sladića (Glycyrrhiza glabra L.)

Sladić se dobiva iz korijena ili rizoma nekoliko vrsta biljaka iz roda Glycyrrhiza (Leguminosae). Nutritivno je bogata biljka s terapeutskim djelovanjem, a koristi se diljem svijeta kao hrana i lijek. Tradicionalno se upotrebljava u svrhu liječenja ulcera želuca i dišnih bolesti. U ovom radu istražen je kemijski sastav i antioksidacijski potencijal različito pripremljenih ekstrakata korijena sladića te njihovo citotoksično i prooksidativno djelovanje na HEp2 stanice. Ekstrakcija uz konstantno zagrijavanje kroz kraći vremenski period pogodnija je za izolaciju većeg broja aktivnih komponenata u odnosu na ekstrakciju kroz duži vremenski period, ali s postupnim smanjenjem temperature. Međutim, svi istraženi ekstrakti sadrže visoke udjele polifenola i glicirizinske kiseline. Također, pokazuju visoki antioksidacijski potencijal, te citotoksičnost pri visokim koncentracijama, dok ne uzrokuju nastanak slobodnih radikala te djeluju protektivno na stanične lipide pri svim istraživanim koncentracijama. Glicirizinska kiselina pokazuje citotoksičnost pri najvišoj testiranoj koncentraciji te izaziva povećanje koncentracije slobodnih radikala u doznoj ovisnosti.

antioksidativnost; citotoksičnost; glicirizinska kiselina; HEp2; korijen sladića

nije evidentirano

engleski

Antioxidative potential of liquorice root extracts (Glycyrrhiza glabra L.)

nije evidentirano

Antioxidant capacity; citotoxicity; glycyrrhizic acid; HEp2; liquorice

nije evidentirano

Podaci o izdanju

82

18.09.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija