Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 746817

Položaj žene u logistici tercijarnih djelatnosti


Kesić, Blanka; Pavlić Skender, Helga; Vizjak, Maja
Položaj žene u logistici tercijarnih djelatnosti // Zbornik radova PILC 2014: 3rd PAR International Leadership Conference: Učinkoviti timovi – formula za uspjeh / Rosić, Vladimir (ur.).
Rijeka: Visoka poslovna škola PAR, 2014. str. 31-41 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Položaj žene u logistici tercijarnih djelatnosti
(The Position of a Woman in the Logistics of Tertiary Activities)

Autori
Kesić, Blanka ; Pavlić Skender, Helga ; Vizjak, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova PILC 2014: 3rd PAR International Leadership Conference: Učinkoviti timovi – formula za uspjeh / Rosić, Vladimir - Rijeka : Visoka poslovna škola PAR, 2014, 31-41

ISBN
978-953-57258-5-5

Skup
3rd PAR International Leadership Conference: High Performing Teams - A Formula For Success

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 5-7.3.2014

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Logistika tercijarnih djelatnosti ; ''stakleni plafon'' ; povijesni odgoj i obrazovanje žena ; prirodni i društveni položaj žena ; zaposlenost
(Logistics of tertiary business ; '' glass ceiling ' ; historical women’s upbringing and education ; natural and social women’s status ; employment)

Sažetak
U radu se polazi s temeljnim istraživačkim pitanjem zašto su rijetke žene na visokim menažerskim pozicijama. Široki je spektar poslova vezanih za logistiku u tercijarnim zanimanjima i sve to s ciljem uspješnijeg poslovanja i zadovoljavanja zahtijeva korisnika. Žene su zastupljene u brojnim djelatnostima toga gospodarskoga sektora i upitno je koliki je njihov sveukupni značaj. U sjeni muškaraca uvijek odlične druge. Stoljećima žene nisu imale pravo na obrazovanje ni pristup pozicijama koje su bile dostupne muškarcima, dok nasuprot tome stoji tek nekoliko desetljeća pravne jednakosti. Ženama je formalno omogućeno obrazovanje, sudjelovanje u javnom životu, a opet smo često svjedoci da žene zapravo i ne žele rukovodeće poslove te se kontinuirano odriču neizvjesne borbe za društveni status i priklanjaju se sigurnijim, ugodnijim i društveno priznatijim ''ženskim'' ulogama u sjeni muškaraca. Žene se smatraju sposobnima da se uspješno nose s teretom povezanim sa dvostrukom ulogom koju imaju u društvu. Žene moraju raditi i izvan kuće, a obitelj se smatra samo jednim aspektom njihova života stoga se postavlja pitanje prioriteta. Kako se sve to odnosi na gospodarske trendove i profesionalne karijere žena.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
EkonomijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Ekonomski fakultet, Rijeka,
Pomorski fakultet, Rijeka