Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Biološki učinak čajeva na stanične linije probavnog sustava (CROSBI ID 393812)

Ocjenski rad | diplomski rad

Pijerov, Tanja Biološki učinak čajeva na stanične linije probavnog sustava / Durgo, Ksenija (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Pijerov, Tanja

Durgo, Ksenija

hrvatski

Biološki učinak čajeva na stanične linije probavnog sustava

Čaj se dobiva iz biljke Camellia sinensis i bogat je flavonoidima, spojevima koji pokazuju širok spektar bioloških i farmakoloških učinaka u organizmu. Cilj ovog rada bio je ispitati citotoksično, prooksidativno i antioksidativno djelovanje pet vrsta čaja (bijeli, žuti, zeleni, oolong i crni) na dvije stanične linije: ljudske stanice karcinoma grkljana (HEp2) i ljudske stanice karcinoma debelog crijeva (CaCo2). Ispitan je i sadržaj proteina u CaCo2 stanicama tretiranim s žutim čajem i uspoređen sa sadržajem proteina u netretiranim stanicama. Rezultati su pokazali da se povećanjem koncentracije čajeva povećava citotoksičnost i da je stanična linija CaCo2 rezistentnija na citotoksično djelovanje čajeva u odnosu na HEp2 staničnu liniju. Također je pokazano da čajevi djeluju prooksidativno pri koncentracijama nižim od 1x i da je jače prooksidativno djelovanje detektirano na CaCo2 staničnoj liniji. Tretiranje CaCo2 stanica sa žutim čajem uzrokovalo je eksprimiranje proteina uključenih u obranu od staničnog stresa i reguliranje apoptoze. Kod koncentracije 0, 1x nadeksprimiran je TCP1, protein uključen u smatanje drugih proteina koji se pojačano eksprimira prilikom staničnog stresa. Kod koncentracije 0, 125 x nadeksprimirana su dva proteina: neimenovani proteinski produkt i hnRNPA2/B1, uključen u regulaciju staničnog ciklusa. Kod koncentracije 0, 25x nadeksprimirano je pet proteina: hnRNPA3 koji održava stabilnost telomera ; S100A4, uključen u regulaciju apoptoze i staničnog preživljenja ; GAPDH, enzim glikolize koji može inducirati apoptozu ; MTHSP75, uključen u smatanje i razmatanje drugih proteina te Ciklofilin A u kompleksu sa dipeptidom glicil- prolin (Gly-Pro), izomeraza koja katalizira izomerizaciju peptidnih veza i olakšava smatanje proteina.

Čaj; flavonoidi; citotoksičnost; (anti)oksidativno djelovanje; proteini

nije evidentirano

engleski

Biological effect of tea on cell lines of digestive system

nije evidentirano

tea; flavonoids; cytotoxicity; (anti)oxidative effects; proteins

nije evidentirano

Podaci o izdanju

71

24.09.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija