Utjecaj hranjive podloge i temperature na razvoj Sclerotinia sclerotiorum (CROSBI ID 215141)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Mikić, Ivan ; Radan, Zvonko ; Ćosić, Jasenka ; Vrandečić, Karolina
hrvatski
Utjecaj hranjive podloge i temperature na razvoj Sclerotinia sclerotiorum
Cilj istraživanja je bio utvrditi utjecaj hranjive podloge (krumpir dekstrozni agar (PDA), podloga od mrkve) i temperature (15, 22 i 30ºC) na rast i razvoj micelija i formiranje sklerocija gljive Sclerotinia sclerotiorum. Istraživanje je provedeno u laboratorijskim uvjetima 2013. godine. Statističkom obradom podataka utvrđeno je da podloga i temperatura značajno utječu na porast micelija i formiranje sklerocija. Utvrđen je statistički značajno bolji razvoj micelija na PDA podlozi te na temperaturama 15 i 20ºC nego na drugom ispitivanom supstratu i temperaturi 30ºC. Sklerociji su se također formirali samo na PDA podlozi i na dvije niže temperature. Sklerociji formirani na 15ºC bili su veći od sklerocija formiranih na 20ºC.
Sclerotinia sclerotiorum ; PDA ; podloga od mrkve ; temperatura
nije evidentirano
engleski
THE INFLUENCE OF NUTRITION MEDIA AND TEMPERATURE ON Sclerotinia sclerotiorum DEVELOPMENT
nije evidentirano
Sclerotinia sclerotiorum ; PDA ; carrot agar ; temperature
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Povezanost rada
Poljoprivreda (agronomija)