Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 746173

Palača Patačić u Varaždinu – razvoj, naručitelji, kontekst


Puhmajer, Petar
Palača Patačić u Varaždinu – razvoj, naručitelji, kontekst // Radovi Instituta za povijest umjetnosti, 38 (2014), 171-186 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Palača Patačić u Varaždinu – razvoj, naručitelji, kontekst
(Patačić Palace in Varaždin – Development, Investors, Context)

Autori
Puhmajer, Petar

Izvornik
Radovi Instituta za povijest umjetnosti (0350-3437) 38 (2014); 171-186

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Arhitektura; 17. stoljeće; 18. stoljeće; barok; rokoko; palače; zidno slikarstvo; štukatura; Varaždin; palača Patačić; Franjo Patačić; Graz
(Architecture; 17th century; 18th century; baroque; rococo; palaces; wall painting; stucco decoration; Varaždin; Patačić Palace; Franjo Patačić; Graz)

Sažetak
U članku se utvrđuje slijed razvoja gradnje i opremanja palače Patačić u Varaždinu. Palača je u svojoj tlocrtnoj osnovi karakteristična jednokrilna građevina 17. stoljeća, nastala pregradnjom ranije kuće, zasigurno u vrijeme trgovca Daniela Praunspergera 1669. godine. Višekratne obnove rezultirale su promjenama u unutrašnjosti te na pročeljima, koja su sa svakim novim vlasnikom mijenjala svoj izgled. Najznačajniji je zahvat bila velika obnova 1764. godine, za naručitelje grofa Franju Patačića i suprugu Katarinu rođ. Keglević, središnje ličnosti plemićkog društvenog života u Varaždinu tog doba. Unutrašnjost palače tada je opremljena zidnim slikama, a vanjština oblikovana novim pročeljem snažnog plasticiteta ostvarenog kamenim, žbukanim i štuko ukrasima. Rokajni motivi na osliku u unutrašnjosti te u štukaturi na pročeljima, pokazuju da je obnova bila određena jasnom konceptualnom i stilskom vizijom naručitelja. Oblikovanje pročelja s razvedenim portalom i slobodnim oblicima štuko rokaja povezuje se s graditeljskim i štukaterskim radionicama u Grazu i Štajerskoj 18. stoljeća.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Arhitektura i urbanizam, Povijest umjetnostiPOVEZANOST RADA


Ustanove
Hrvatski restauratorski zavod

Autor s matičnim brojem:
Petar Puhmajer, (336880)

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • IBA: International Bibliography of Art
  • ERIH: European Reference Index for Humanities
  • EBSCO: Art Source Databse