Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog bučinog ulja (CROSBI ID 215018)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Moslavac, Tihomir ; Jokić, Stela ; Pozderović, Andrija ; Pichler, Anita ; Škof, Barbara Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog bučinog ulja // Glasnik zaštite bilja, 6 (2014), 70-79

Podaci o odgovornosti

Moslavac, Tihomir ; Jokić, Stela ; Pozderović, Andrija ; Pichler, Anita ; Škof, Barbara

hrvatski

Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog bučinog ulja

Hladno prešana ulja su ulja koja se dobivaju hladnim prešanjem biljnih sjemenki sa pužnom prešom. U ovom radu istraživan je utjecaj procesnih parametara prešanja bučinih koštica na iskorištenje ulja. Također, ispitivan je dodatak prirodnih antioksidanasa ekstrakta ružmarina (Oxy’Less CS, Oxy’Less Clear, Stabil Enhance OSR), ekstrakta zelenog čaja, ekstrakta nara u udjelima od 0, 1% i 0, 2% na oksidacijsku stabilnost hladno prešanog bučinog ulja. Oksidacijska stabilnost ulja, sa i bez dodanog antioksidansa, ispitivana je primjenom Schaal Oven testa. Rezultati testa prikazani su kao vrijednost peroksidnog broja (mmol O2/kg) nakon određenog vremena držanja uzorka pri temperaturi 63 °C, odnosno tijekom četiri dana trajanja testa. Rezultati istraživanja pokazuju da temperatura zagrijavanja glave preše i frekvencija elektromotora utječu na iskorištenje hladno prešanog bučinog ulja. Veću antioksidacijsku aktivnost ima ekstrakt ružmarina Oxy’Less CS u odnosu na ekstrakt zelenog čaja i ekstrakt nara. Ispitivani prirodni antioksidansi dodani u udjelu 0, 2% efikasnije štite ova ulja od oksidacije u odnosu na dodatak udjela 0, 1%. Stabil Enhance OSR (0, 1% i 0, 2%) pruža bolju zaštitu od oksidacije nego Oxy´Less Clear (0, 1% i 0, 2%). Ekstrakt nara (0, 1% i 0, 2%) ne pokazuje zaštitu bučinog ulja od oksidacijskog kvarenja.

proizvodnja bučinog ulja ; oksidacijska stabilnost ; prirodni antioksidansi

nije evidentirano

engleski

Production and stabilization of cold pressed pumpkin seed oil

nije evidentirano

production of pumpkin seed oil ; oxidative stability ; natural antioxidants

nije evidentirano

Podaci o izdanju

6

2014.

70-79

objavljeno

0350-9664

2584-3265

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice