Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 745965

Cerebralna paraliza i pridružena neurorazvojna odstupanja u djece s kortikalnom disgenezom


Šimić Klarić, Andrea; Kolundžić, Zdravko; Šimić, Želimir; Đaković, Ivana; Gotovac, Nikola; Mejaški- Bošnjak, Vlatka
Cerebralna paraliza i pridružena neurorazvojna odstupanja u djece s kortikalnom disgenezom // Paediatria Croatica, 58 (2014), 4; 295-300 (podatak o recenziji nije dostupan, prikaz bolesnika/case report, stručni)


Naslov
Cerebralna paraliza i pridružena neurorazvojna odstupanja u djece s kortikalnom disgenezom
(Cerebral palsy and associated neurodevelopmental impairments in children with cortical dysgenesis)

Autori
Šimić Klarić, Andrea ; Kolundžić, Zdravko ; Šimić, Želimir ; Đaković, Ivana ; Gotovac, Nikola ; Mejaški- Bošnjak, Vlatka

Izvornik
Paediatria Croatica (1330-1403) 58 (2014), 4; 295-300

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, prikaz bolesnika/case report, stručni

Ključne riječi
Cerebralna paraliza; poremećaj migracije neurona; dijete; preškolsko
(Cerebral palsy; neuronal migration disorder; child; preschool)

Sažetak
Kortikalna disgeneza je spektar anomalija mozga uključenih u poremećaj razvoja moždane kore, nastao zbog poremećaja migracijeneurona. Prikazujemo dva dječaka s cerebralnom paralizom i pridruženim neurorazvojnim odstupanjima zbog kortikalne disgeneze.Prvi bolesnik je petogodišnji dječak u kojeg je u dobi od šest mjeseci zamijećen ljevostrani hemiparetski razvoj. U elektroencefalogramu(EEG) uočeno je žarište desno centro-temporalno, a na magnetskoj rezonanciji (MRI) mozga vidljiva je anomalija razvojamoždane kore u smislu operkulum sindroma desno. Provodi se fi zikalna terapija te zbog artikulacijskih poteškoća i logoterapija.Dosad nije imao konvulzije. Drugi bolesnik je dječak koji od dojenačke dobi ima ljevostrani hemiparetski razvoj. Rođen je u 33. tjednugestacije, a imao je i perinatalnu infekciju. Zbog povišenog IgG-a na citomegalovirus, obavljen je PCR u urinu i serumu koji je biopozitivan, ali bez indikacija za terapiju ganciklovirom. U dobi od tri godine dječak pokazuje jednostrani spastični obrazac cerebralneparalize lijevo. U EEG-u se registriraju šiljci preko desne hemisfere s tendencijom sekundarnoj generalizaciji. Na MR-u mozga vidljiv jeporemećaj migracije neurona u smislu pahigirije obostrano. Kod dječaka se provode vježbe medicinske gimnastike, radna terapija tezbog usporenog govorno-jezičnog razvoja i logoterapija. Dosad nije imao konvulzije, a nalaz EEG-a je nepromijenjen. Neurorazvojniishod naših bolesnika s kortikalnom disgenezom obilježavaju cerebralna paraliza s pridruženim neurorazvojnim odstupanjima, poremećajem jezičnog razvoja te rizikom za pojavu epilepsije (žarišno promijenjen EEG). Kortikalnu disgenezu je moguće prikazatisamo MRI-om mozga, a treba je uzeti u obzir kao mogući uzrok cerebralne paralize.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus