Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Turistički biser Uvalu Scott treba zaštititi (CROSBI ID 775845)

Druge vrste radova | popularni rad

Butković Mićin, Lidija Turistički biser Uvalu Scott treba zaštititi // pogledaj.to - portal o prostoru, oblikovanju i drugim stvarima. 2014.

Podaci o odgovornosti

Butković Mićin, Lidija

hrvatski

Turistički biser Uvalu Scott treba zaštititi

Uvalu Scott projektirao je 1966./1967. godine Igor Emili u Građevno-projektnom zavodu u Rijeci, da bi gotovo u cijelosti bila realizirana do početka ljetne sezone 1968. godine. Brojni ugledni povjesničari umjetnosti i kritičari arhitekture, poput Grge Gamulina, Željke Čorak i Antoanete Pasinović odmah su zamijetili izrazito vrijedne karakteristike ovog projekta, naročito način na koji se Emili uspio prilagoditi pejzažu i konfiguraciji terena respektirajući zatečene prostorne i povijesne zadatosti jadranskog podneblja. Uvala Scott je nedvojbeno izdržala test vremena te zaslužila kvalitativno visoko mjesto među svojim generacijskim i tipološkim vršnjacima, a samom je Emiliju osigurala snažnu afirmaciju na nacionalnoj arhitektonskoj sceni. Odugovlačenje s dodjelom statusa zaštićenog kulturnog dobra pogodovalo bi raznim malverzacijama i beskrupuloznim planovima investitora, a sve nauštrb očuvanja integriteta i izvornosti vrijednih zdanja koje smo naslijedili od prijašnje generacije projektanata. Što ćemo zaštiti, a što ćemo prepustiti zubu vremena ili diktatu prenamjena i adaptacija, ovisi o društvenoj svijesti i vrijednostima našeg doba te o suvremenim znanstvenim preokupacijama, ali u krajnjoj liniji i o zrelosti sredine da se nosi sa povjerenom joj ostavštinom.

Uvala Scott ; Igor Emili ; turistička arhitektura ; modernizam

nije evidentirano

engleski

Uvala Scott - A Gem of Croatian Architecture Should be Recognized as a Cultural Monument

nije evidentirano

Uvala Scott ; Igor Emili ; tourist architecture ; modernism

nije evidentirano

Podaci o izdanju

pogledaj.to - portal o prostoru, oblikovanju i drugim stvarima

2014.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Arhitektura i urbanizam, Povijest umjetnosti

Poveznice