Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 745732

CIVILNO DRUŠTVO I UDRUGE NA PODRUČJU ZAŠTITE OKOLIŠA U HRVATSKOJ 1989. - 2014.


Puđak, Jelena; Lay, Vladimir
CIVILNO DRUŠTVO I UDRUGE NA PODRUČJU ZAŠTITE OKOLIŠA U HRVATSKOJ 1989. - 2014. // Ekonomska i ekohistorija Časopis za gospodarsku povijest i povijest okoliša, X (2014), 10; 26-40 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 745732 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
CIVILNO DRUŠTVO I UDRUGE NA PODRUČJU ZAŠTITE OKOLIŠA U HRVATSKOJ 1989. - 2014.
(CIVIL SOCIETY / ENVIRONMENTAL PROTECTION NGOS IN CROATIA IN THE PERIOD 1989-2014)

Autori
Puđak, Jelena ; Lay, Vladimir

Izvornik
Ekonomska i ekohistorija Časopis za gospodarsku povijest i povijest okoliša (1845-5867) X (2014), 10; 26-40

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
povijest ekološkog pokreta; civilno društvo; položaj ekoloških udruga u Hrvatskoj
(environmental movenment history; civil society; state of the environmental NGOs in Croatia)

Sažetak
U ovom radu izložit ćemo tri vremenska perioda kroz koja ćemo opisati glavne razvojne procese formiranja civilnog društva i pokreta za zaštitu okoliša u Hrvatskoj. U prvom dijelu rada opisati ćemo početke formiranja civilnog društva u Hrvatskoj dok je još bila u sastavu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Svijest o ekološkim problemima u Hrvatskoj i Jugoslaviji pojavila relativno rano, ‘70ih godina prošlog stoljeća, ne zaostajući mnogo za razvijenim zemljama, dakako, u znatno manjem obimu. Reakcije sistema na upozorenja o zagađenju okoliša koja su dolazila ‘odozdo’ bile su restriktivne, civilno društvo imalo je ograničen utjecaj. Promjenom političkog sustava, i stjecanjem neovisnosti u Hrvatskoj se javljaju novi procesi na civilnoj sceni. U drugom dijelu rada iznosimo razvojne procese ne-vladinih organizacija/ekološkog pokreta u periodu od 1990. do danas.U posljednjih 25 godina broj i profil udruga za zaštitu okoliša mijenjao se konstantno u broju i karakteru, međutim posljednjih godina se civilna scena stabilizirala i sazrela. U trećem dijelu rada prikazati ćemo profil, tipologiju i stanje ekoloških udruga u Hrvatskoj 2014.godine. Potom ćemo se osvrnuti na posljednja relevantna istraživanja na ovom području, Indeks održivosti civilnog društva, Indeks civilnog društva, te prikazujemo dio rezultata kvalitativnog istraživanja koji se odnose na percepciju udruga za zaštitu okoliša od strane aktera ostalih društvenih sektora. Rad zaključujemo sa ocjenom stanja i razvojnog smjera ekoloških udruga u Hrvatskoj.Obzirom na navedeno možemo govoriti o dobro formiranom i razvijenom ekološkom pokretu u Hrvatskoj, iako ne i masovnom. Stanje udruga za zaštitu okoliša poboljšano je u svim segmentima, osim u financijskom segmentu obzirom na ekonomsku krizu. Ipak, unatoč poboljšanjima u javnoj percepciji, udruge za zaštitu okoliša i dalje nisu prepoznate kao ravnopravni razvojni akter od strane javnog i privatnog sektora.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
SociologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove:
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jelena Puđak (autor)

Avatar Url Vladimir Lay (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Puđak, Jelena; Lay, Vladimir
CIVILNO DRUŠTVO I UDRUGE NA PODRUČJU ZAŠTITE OKOLIŠA U HRVATSKOJ 1989. - 2014. // Ekonomska i ekohistorija Časopis za gospodarsku povijest i povijest okoliša, X (2014), 10; 26-40 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Puđak, J. & Lay, V. (2014) CIVILNO DRUŠTVO I UDRUGE NA PODRUČJU ZAŠTITE OKOLIŠA U HRVATSKOJ 1989. - 2014.. Ekonomska i ekohistorija Časopis za gospodarsku povijest i povijest okoliša, X (10), 26-40.
@article{article, author = {Pu\djak, Jelena and Lay, Vladimir}, year = {2014}, pages = {26-40}, keywords = {povijest ekolo\v{s}kog pokreta, civilno dru\v{s}tvo, polo\v{z}aj ekolo\v{s}kih udruga u Hrvatskoj}, journal = {Ekonomska i ekohistorija \v{C}asopis za gospodarsku povijest i povijest okoli\v{s}a}, volume = {X}, number = {10}, issn = {1845-5867}, title = {CIVILNO DRU\v{S}TVO I UDRUGE NA PODRU\v{C}JU ZA\v{S}TITE OKOLI\v{S}A U HRVATSKOJ 1989. - 2014.}, keyword = {povijest ekolo\v{s}kog pokreta, civilno dru\v{s}tvo, polo\v{z}aj ekolo\v{s}kih udruga u Hrvatskoj} }
@article{article, author = {Pu\djak, Jelena and Lay, Vladimir}, year = {2014}, pages = {26-40}, keywords = {environmental movenment history, civil society, state of the environmental NGOs in Croatia}, journal = {Ekonomska i ekohistorija \v{C}asopis za gospodarsku povijest i povijest okoli\v{s}a}, volume = {X}, number = {10}, issn = {1845-5867}, title = {CIVIL SOCIETY / ENVIRONMENTAL PROTECTION NGOS IN CROATIA IN THE PERIOD 1989-2014}, keyword = {environmental movenment history, civil society, state of the environmental NGOs in Croatia} }

Časopis indeksira:


  • EconLit


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • EconLit

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font