Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 745135

O utjecaju govornoga jezika u hrvatskoglagoljskim rukopisima (Na primjeru Akademijina brevijara, HAZU III c 12)


Šimić, Marinka
O utjecaju govornoga jezika u hrvatskoglagoljskim rukopisima (Na primjeru Akademijina brevijara, HAZU III c 12) // Kirilometodievistika, 8 (2014), 7-25 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
O utjecaju govornoga jezika u hrvatskoglagoljskim rukopisima (Na primjeru Akademijina brevijara, HAZU III c 12)
(On the influence of the spoken language in Croato-glagolitic manuscripts (On the example of the Academia Breviary, HAZU III c 12))

Autori
Šimić, Marinka

Izvornik
Kirilometodievistika (1409-9861) 8 (2014); 7-25

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Akademijin brevijar; hrvatskoglagoljski rukopisi; istarski rukopisi; crkvenoslavenski jezik hrvatske redakcije; čakavsko narječje
(Academia Breviary; Croato-glagolitic manuscripts; Istrian manuscripts; Church Slavonic language of Croatian redaction; Chakavian dialect)

Sažetak
U radu se iznose pojedina jezična obilježja Akademijina brevijara (Arhiv HAZU III c 12), hrvatskoglagoljskoga rukopisa iz 1384. godine za koji se pretpostavlja da je pisan u Istri. Dijelovi toga brevijara: Psaltir s kanticima, Komunal i Kalendar, uz neke oficije, nisu pisani posve ujednačenim jezikom: prvi dio je pisan crkvenoslavenskim jezikom hrvatske redakcije s neznatnim utjecajem govornoga jezika (čakavskoga), dok u drugome dijelu nalazimo znatno više govornih elemenata na svim jezičnim razinama. To potvrđuje da su pojedine govorne osobine čakavskoga narječja unošene ne samo u hrvatskoglagoljske neliturgijske, nego i u liturgijske rukopise počevši već od 14. stoljeća. U ovom se prilogu upozorava na neka jezična obilježja koja potvrđuju da je BrAc istarski rukopis, što posebice izraženo u drugome dijelu rukopisa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Staroslavenski institut , Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Marinka Šimić, (112816)