Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

VEČERNJI LIST I JUTARNJI LIST. ANALIZA MEDIJSKOG PRAĆENJA INICIJATIVE “U IME OBITELJI”: ZAŠTO JE DAVID POBIJEDIO GOLIJATA? (CROSBI ID 214739)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Šola, Ivica ; Đukić, Marina VEČERNJI LIST I JUTARNJI LIST. ANALIZA MEDIJSKOG PRAĆENJA INICIJATIVE “U IME OBITELJI”: ZAŠTO JE DAVID POBIJEDIO GOLIJATA? // Crkva u svijetu : CUS, 49 (2014), 2; 223-247

Podaci o odgovornosti

Šola, Ivica ; Đukić, Marina

hrvatski

VEČERNJI LIST I JUTARNJI LIST. ANALIZA MEDIJSKOG PRAĆENJA INICIJATIVE “U IME OBITELJI”: ZAŠTO JE DAVID POBIJEDIO GOLIJATA?

Na temelju analize sadržaja dvaju najvećih hrvatskih dnevnih listova autori propituju razliku između informiranja i propagande u kontekstu referendumske inicijative “U ime obitelji” kojom je u Ustav Republike Hrvatske unesena definicija braka kao zajednica muškarca i žene. U sukusu istraživanja stoji pitanje: Kako to da je inicijativa uspjela unatoč činjenici što je golema većina medija, kao i vladajuća garnitura, bila protiv, odnosno kako da takva medijska kampanja nije uspjela, unatoč ne samo proponentskoj, već i financijskoj potpori vlasti? U medijskom smislu radilo se o borbi Davida (ZA) i Golijata (PROTIV). Na tragu mediologa Regisa Debraya koji razlikuje komunikaciju, kao prenošenje informacija u prostoru na sinkronijski način, te transmisiju (prijenos), kao prenošenje informacija u vremenu na dijakronijski način, autori ukazuju na granice medijskih kampanja i propagande (komunikacija) kada se suoče s “institucijama pamćenja” kao što su obitelj, Crkve te tradicija nekog kolektiviteta općenito (prijenos). Na tragu Erazma Roterdamskog (“teže je odučiti nego naučiti”) autori dolaze do zaključka da su mediji (sinkronijski princip koji tvori društvo)nemoćni bez zahvata u institucije pamćenja (prijenos, dijakronijski princip koji tvori kulturu, tradiciju), što se u mnogim državama Zapada, pa i u Hrvatskoj, (neo)jakobinskim principom preodgoja kroz sustav građanskog i zdravstvenog odgoja čini ili pokušava učiniti.

Informiranje ; propaganda ; komunikacija ; prijenos ; preodgoj

nije evidentirano

engleski

VEČERNJI AND JUTARNJI LIST. ANALYSIS OF MEDIA COVERAGE OF THE INITIATIVE “ON BEHALF OF THE FAMILY”: WHY DID DAVID BEAT GOLIATH?

nije evidentirano

information ; propaganda ; communication ; transmission ; re-education

nije evidentirano

Podaci o izdanju

49 (2)

2014.

223-247

objavljeno

0352-4000

Povezanost rada

Informacijske i komunikacijske znanosti, Teologija

Poveznice
Indeksiranost