Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

ABC metoda: računovodstvena podloga procesu odlučivanja (CROSBI ID 775782)

Druge vrste radova | ostali članci/prilozi

Krivačić, Dubravka ; Gračan, Željka ABC metoda: računovodstvena podloga procesu odlučivanja // Zbornik Veleučilišta u Karlovcu. 2013.

Podaci o odgovornosti

Krivačić, Dubravka ; Gračan, Željka

hrvatski

ABC metoda: računovodstvena podloga procesu odlučivanja

Kako bi se planiralo i kontroliralo troškove razvijene su različite metode obračuna troškova. Jedna od njih je metoda obračuna troškova na temelju aktivnosti (ABC metoda). Temeljno načelo ABC metode je da troškove ne uzrokuju proizvodi i usluge već aktivnosti koje poduzimaju pojedine funkcije u poduzeću (npr. proizvodnja ili prodaja). Potom se, odabirom određene baze, troškove aktivnosti raspoređuje na troškovne objekte (npr. proizvode ili usluge). U novijoj poslovnoj praksi u uporabi je nova varijanta ABC metode - TDABC metoda, koja se temelji na izračunavanju potrebnog vremena za obavljanje pojedinih aktivnosti. Sukladno tome predmet ovoga rada su obilježja ABC i TDABC metode. Cilj rada je istražiti prednosti i nedostatke ABC i TDABC metode te njihov značaj u procesu odlučivanja.

troškovi ; ABC ; TDABC ; proces odlučivanja

nije evidentirano

engleski

ABC Method: Accounting Base for Decision Making Process

nije evidentirano

costs ; ABC ; TDABC ; decision making process

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zbornik Veleučilišta u Karlovcu

2013.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Ekonomija