Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Redizajn procesa proizvodnje metodom šest sigma (CROSBI ID 775779)

Druge vrste radova | ostalo

Obraz, Robert ; Krivačić, Dubravka ; Stanko, Zoran Redizajn procesa proizvodnje metodom šest sigma // Zbornik Veleučilišta u Karlovcu. 2011.

Podaci o odgovornosti

Obraz, Robert ; Krivačić, Dubravka ; Stanko, Zoran

hrvatski

Redizajn procesa proizvodnje metodom šest sigma

Turbulentni i nepredvidivi uvjeti globalnog poslovanja stavljaju hrvatska poduzeća pred velike izazove. Dok s jedne strane moraju ostvarivati dobit kako bi osigurala kontinuirano poslovanje i uvjete za daljnji razvoj, s druge strane su prisiljena svoje poslovne strategije prilagoditi izazovima okoline i promjenjivim zahtjevima tržišta te na ispravan način reagirati na promjene. Jedan od alata koji pomaže poslovnim subjektima da prilagode svoje poslovne aktivnosti zahtjevima okoline je i metoda upravljanja kvalitetom Šest Sigma. Hipoteza rada pretpostavlja da se primjenom DMADV pristupa, kao integralnog dijela metode Šest Sigma, u realnom proizvodnom procesu mogu smanjiti troškovi poslovanja i postići uštede u vremenu izrade proizvoda. Hipoteza je testirana u domaćem proizvodnom subjektu, a primjenom DMADV pristupa smanjeni su troškovi izrade odabranog proizvoda za 65%. Projektnim pristupom analiziran je cjelokupni proces izrade proizvoda ; od ulaza sirovina u proizvodni proces do izlaza gotovog proizvoda iz proizvodnog procesa, a završetak projekta rezultirao je redizajnom proizvoda i postojećeg procesa izrade proizvoda. Provedene aktivnosti unapređenja tehnološkog procesa i postignute uštede u troškovima proizvodnje omogućile su proizvodu konkurentnost na globalnom tržištu.

upravljanje kvalitetom ; šest sigma ; smanjenje troškova ; DMADV metodologija ; projektni menadžment

nije evidentirano

engleski

Redesign of the Production Process by the Six Sigma Method

nije evidentirano

quality management ; six sigma ; DMADV methodology ; cost reduction ; project management

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zbornik Veleučilišta u Karlovcu

2011.

nije evidentirano

objavljeno

1848-3038

Povezanost rada

Ekonomija, Interdisciplinarne tehničke znanosti, Strojarstvo