Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 744487

Uz novije istraživanje govora "Štoja", Istraživanja za Hrvatski jezični atlas


Lončarić, Mijo
Uz novije istraživanje govora "Štoja", Istraživanja za Hrvatski jezični atlas, 2012. (znanstveni rad).


CROSBI ID: 744487 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Uz novije istraživanje govora "Štoja", Istraživanja za Hrvatski jezični atlas
(To the new reseaches of "Štoji" ; The reseaches to Croatian LanguageAtlas.)

Autori
Lončarić, Mijo

Izvornik
Virtualni Časopis, . Znanstveni institut Gradišćanskih Hrvatov (Wissenschaftliches Institut der Burgenländischen Kroaten s kraticom ZIGH)

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, znanstveni rad

Godina
2012

Ključne riječi
Hrvatski jezik; štoji; Austrija; Mađarska; Gradišćanski Hrvati; Hrvatski jezični atlas; istraživanja
(Croatian; "štoji"; Hungary; Austria; The Croatian Languageatlas)

Sažetak
Naziv štoji odnosi se na skupinu sela i govora južnoga Gradišća i susjednih govora u Mađarskoj. To su govori koji imaju zamjenicu što za 'što / was / mi', a nisu Vlahi, koji jesu štokavci. I štoji se katkad nazivaju štokavci . Neweklowsky dio govora te skupine svrstava među čakavce, jer imaju sve važnije osobine čakavske, samo imaju zamjenicu što. Istraživanja govora Štoja dio su istraživanja svih „gradišćanskohrvatskih“ govora – govora Hrvata u nekadašnjoj zapadnoj Ugarskoj, što je danas većinom u Austriji, nešto u Slovačkoj, zatim u drugim dijelovima Austrije – u Donjoj Austriji, u Slovačkoj te Češkoj, južnoj Moravskoj. Naravno, hrvatske govore u Mađarskoj treba gledati i kao dio svih hrvatskih govora u Mađarskoj, gdje su zastupljena sva tri hrvatska narječja, kao i neki prijelazni govori, kao što je slučaj sa štojskim govorima, a među gradišćanskohrvatskim govorima također ima i štokavskih i kajkavskih govora. Štojski su govori, kao i gradišćanskohrvatski govori i drugi govori u Gradišću i Mađarskoj, istraživani u okviru triju istraživanja – (a) preglednoga istraživanja, (b) leksikografska istraživanja za Gradišćanskohrvatski rječnik, (c) istraživani su u okviru geolingvističkoga istraživanja – jezične geografije za Općeslavenski lingvistički atlas, jedan govor (Čemba), i dijalektne geografije za Hrvatski jezični atlas (dva govora: Čemba i Četar). Usprkos poznatim veoma specifičnim značajkama i raznolikosti, za hrvatski jezik nisu još obavljena u potpunosti fundadmentalna istraživanja kako bi se dobila prava slika u raznolikosti jezika, narodnih govora na terenu. Počeci istraživanja narodnih govora hrvatskoga jezika padaju vrlo rano, ali zbog političkoga položaja Hrvata opsežnije tek na početku 20. st. i posebno nakon II. svjetskoga rata. Među prvim zvučnim zapisima jezika na svijetu uopće, nalazi se i hrvatski jezik – s početka 20. st. (i štokavski i čakavski i kajkavski, neki od njih u dijaspori). (Phonogrammarchiv)

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Filologija

Napomena
Rad je objaljen u Virtualnom časopisu ZIGH, s Kartom "Hrvatski jezični atlas" i nekim ilustracijama.POVEZANOST RADA


Projekt / tema
212-2120920-3419 - Istraživanje kajkavskoga narječja (Anita Celinić, )
101-1012676-2671 - Općeslavenski lingvistički atlas (OLA) i Europski lingvistički atlas (ELA) (Petar Šimunović, )

Ustanove
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti,
Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mijo Lončarić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Lončarić, Mijo
Uz novije istraživanje govora "Štoja", Istraživanja za Hrvatski jezični atlas, 2012. (znanstveni rad).
Lončarić, M. (2012) Uz novije istraživanje govora "Štoja", Istraživanja za Hrvatski jezični atlas. Virtualni Časopis, . Znanstveni institut Gradišćanskih Hrvatov (Wissenschaftliches Institut der Burgenländischen Kroaten s kraticom ZIGH). Znanstveni rad.
@unknown{unknown, author = {Lon\v{c}ari\'{c}, M.}, year = {2012}, keywords = {Croatian, "\v{s}toji", Hungary, Austria, The Croatian Languageatlas}, title = {To the new reseaches of "\v{S}toji" ; The reseaches to Croatian LanguageAtlas.}, keyword = {Croatian, "\v{s}toji", Hungary, Austria, The Croatian Languageatlas} }