Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Odgovornost članova uprave dioničkih društava i društava s ograničenom odgovornošću u krizi (CROSBI ID 393639)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Širola, Nina Odgovornost članova uprave dioničkih društava i društava s ograničenom odgovornošću u krizi / Parać, Zoran ; Tepeš, Nina (mentor); Zagreb, Pravni fakultet u Zagrebu, . 2014

Podaci o odgovornosti

Širola, Nina

Parać, Zoran ; Tepeš, Nina

hrvatski

Odgovornost članova uprave dioničkih društava i društava s ograničenom odgovornošću u krizi

Rad analizira dužnosti i odgovornost članova uprave dioničkih društava i društava s ograničenom odgovornošću za uredno vođenje poslova društva koje se nalazi u krizi. U radu se polazi od teze da se u krizi mijenjaju dužnosti i rizici kojima su izloženi članovi uprave. Na mjesto redovne dužnosti vođenja poslova društva stupa dužnost obrane društva od krize i, kad je obrana od krize neuspješna ili nemoguća, dužnost predlaganja otvaranja postupka predstečajne nagodbe ili stečajnog postupka. U radu se detaljno razmatraju pojedine dužnosti članova uprave u razdoblju koje prethodi nastanku predstečajnih i stečajnih razloga ili uspješnoj obrani društva od krize te u razdoblju nakon što nastanu predstečajni i stečajni razlozi, odnosno nakon što društvo postane nelikvidno, nesposobno za plaćanje ili prezaduženo. Istražuje se jesu li i u kojoj mjeri članovi uprave dužni utvrditi potrebu sanacije društva i odrediti te provesti odgovarajuće mjere oporavka. Detaljno se analiziraju strukturne promjene u sistemu upravljanja nakon nastanka predstečajnih i stečajnih razloga koje su ključne za zaštitu interesa vjerovnika. Podrobno se obrađuju dužnost postavljanja prijedloga za pokretanje predstečajne nagodbe, dužnost predlaganja otvaranja stečajnog postupka i zabrana plaćanja te njihov međusobni odnos. Posebna pažnja se posvećuje sustavnoj razradi posljedica povrede dužnosti članova uprave, s naglaskom na posljedice povrede posebnih dužnosti koje se javljaju u krizi. Pritom se u radu primarno koristi poredbenopravni pristup i metoda istraživanja. Zaključuje se da je domaći pravni okvir uređenja dužnosti i odgovornosti članova uprave društava kapitala u krizi u načelu odgovarajući i da ga nije potrebno značajnije mijenjati.

Kriza; dioničko društvo; društvo s ograničenom odgovornošću; uprava; članovi uprave; dužnosti članova uprave; odgovornost članova uprave; zabrana plaćanja; predstečajna nagodba; stečaj; predstečajni razlozi; stečajni razlozi; šteta; skupna šteta.

nije evidentirano

engleski

Public limited company and limited liability company board of directors members' liability in crisis

nije evidentirano

Crisis; public limited company; limited liability company; board of directors; board of directors members; board of directors members duties; board of directors members liability; the prohibition to execute payments; pre-insolvency settlement; insolvency; pre-insolvency reasons; insolvency reasons; damage; general damage.

nije evidentirano

Podaci o izdanju

278

16.04.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Pravni fakultet u Zagrebu

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano