Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 744276

Opravdanost križanja u aktualnim tehnologijama proizvodnje goveđeg mesa


Ivanković, Ante; Konjačić, Miljenko; Kelava Ugarković, Nikolina
Opravdanost križanja u aktualnim tehnologijama proizvodnje goveđeg mesa // Zbornik predavanja X. savjetovanja uzgajivača goveda u RH / Bulić, Vesna (ur.).
Zagreb: Hrvatska poljoprivredna agencija, 2014. str. 59-64 (pozvano predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


Naslov
Opravdanost križanja u aktualnim tehnologijama proizvodnje goveđeg mesa
(Crossing opportunities in current technologies of beef production)

Autori
Ivanković, Ante ; Konjačić, Miljenko ; Kelava Ugarković, Nikolina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Zbornik predavanja X. savjetovanja uzgajivača goveda u RH / Bulić, Vesna - Zagreb : Hrvatska poljoprivredna agencija, 2014, 59-64

Skup
X. Savjetovanje uzgajivača goveda u RH

Mjesto i datum
Bjelovar, 20-21.11.2014

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Pasmine goveda; govedina; križanje; tehnologija proizvodnje
(Cattle breeds; crossing; beef; technology of production)

Sažetak
U gospodarskim uvjetima u kojima se odvija aktualna govedarska proizvodnja u Hrvatskoj, održivost i konkurentnost su temeljna načela upravljanja. Iznalaženje modela povećanja učinkovitosti je nužnost, a kao jedno od njih je uvođenje sustava križanja u mliječna i mesna stada goveda, radi proizvodnje kvalitetnije teladi za tov. Ovakva križana telad nose veći neposredni prihod mliječnim farmama (veća cijena prodane teladi za tov), dok tovnim farmama omogućava postizanje boljih proizvodnih rezultata uz gotovo istovjetna ulaganja. Aktualna tehnologija proizvodnje goveđeg mesa uglavnom je prilagođena tovu simentalskog goveda, što može dovesti do nepotpunog korištenja potencijala rasta križane teladi ili junadi u tovu. Naime, svaki genotip ima svoje određene osobitosti dinamike rasta i razvoja koje treba uvažavati, prvenstveno usklađenom hranidbom tijekom tova. Stoga, u promišljanima o najboljim shemama križanja aktualne populacije goveda kao genetske podloge za proizvodnju teladi za tov, poželjno je steći uvid u iskustva drugih zemalja u ovom području gospodarenja, te provesti vlastita istraživanja u aktualnim tehnologijama proizvodnje. Takvim pristupom moguće je objektivno sagledati situaciju, te dati preporuke za određena križanja kojima bi uzgajivači i tovljači mogli ostvariti veći prihod, a potrošači imali kvalitetniju namirnicu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb