Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Misterija intravenskih imunoglobulina (CROSBI ID 620495)

Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | domaća recenzija

Gagro, Alenka Misterija intravenskih imunoglobulina // Zbornik radova 11. poslijediplomskog tečaja trajnog medicinskog usavršavanja I. kategorije s međunarodnim učešćem “Sekundarna prevencija u pedijatriji” / Aberle, Neda (ur.). Osijek, 2014

Podaci o odgovornosti

Gagro, Alenka

hrvatski

Misterija intravenskih imunoglobulina

Intravenski imunoglobulini (IVIG) su visoko pročišćeni pripravci serumskog imunoglobulina G (IgG) koji se dobivaju pool-iranjem plazme od barem tisuću davatelja krvi. Procjenjuje se da se danas 70% IVIG-a daje za različite bolesti i stanja koje nisu niti navedene pod indikacijama za njihovu primjenu. Važno je istaći da se količine IVIG-a koje je potrebno dati za postizanje kliničkog učinka imunomodulacije kreću u rasponu od 1 do 3 g/kg, dakle 4-5 puta više od doza za supstituciju imunoglobulina. Uloga IgG u zaštiti domaćina od infekcija njegova je najvažnija uloga, međutim, IgG autoantitijela doprinose imunopatogenezi različitih autoimunosnih bolesti poput sistemskog eritematoznog lupusa, autoimunosne hemolitičke anemije, reumatoidnog artritisa i kronične upalne demijelinizirajuće polineuropatije. Taj tzv. paradoks u djelovanju intravenskog IgG u kojem ista molekula sudjeluje osim u imunopatogenezi također i u njenom liječenju predmetom su intenzivnog istraživanja. Namjena ovog rada je prikaz primjene IVIG-a u bolestima s pretpostavljenim autoimunosnim/autoinflamatornim mehanizmima kao i najnovije spoznaje o mehanizmu djelovanja IVIG-a.

imunoglobulini; mehanizam djelovanja

nije evidentirano

engleski

Mistery of intravenous immunoglobulins

nije evidentirano

immunoglobulins; mechanism

nije evidentirano

Podaci o prilogu

2014.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik radova 11. poslijediplomskog tečaja trajnog medicinskog usavršavanja I. kategorije s međunarodnim učešćem “Sekundarna prevencija u pedijatriji”

Aberle, Neda

Osijek:

Podaci o skupu

11. poslijediplomski tečaj trajnog medicinskog usavršavanja I. kategorije s međunarodnim učešćem “Sekundarna prevencija u pedijatriji”

pozvano predavanje

21.03.2014-23.03.2014

Slavonski Brod, Hrvatska

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti