Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 742835

Uredba Rim III: treba li Hrvatskoj?


Tomljenović, Vesna; Kunda, Ivana
Uredba Rim III: treba li Hrvatskoj? // Obitelj i djeca:europska očekivanja i hrvatska stvarnost/Family and children: European expectations and national reality / Kunda, Ivana (ur.).
Rijeka: Pravni fakultet u Rijeci/Hrvatska udruga za poredbeno pravo, 2014. str. 207-247 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Uredba Rim III: treba li Hrvatskoj?
(The Rome III Regulation: Is it needed in Croatia?)

Autori
Tomljenović, Vesna ; Kunda, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Obitelj i djeca:europska očekivanja i hrvatska stvarnost/Family and children: European expectations and national reality / Kunda, Ivana - Rijeka : Pravni fakultet u Rijeci/Hrvatska udruga za poredbeno pravo, 2014, 207-247

ISBN
978-953-6597-92-5

Skup
Obitelj i djeca:europska očekivanja i hrvatska stvarnost/Family and children: European expectations and national reality

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 20.-21.09.2013.

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Međunarodno privatno pravo; europsko pravo; razvod braka
(Private international law; European law; divorce)

Sažetak
Ulaskom u Europsku uniju, Hrvatska je i formalno postala dijelom europskog pravnog sustava. U području međunarodnoga privatnog prava to znači primjenu brojnih propisa, osobito u obliku uredbi. Među njima je i uredba koja se odnosi na mjerodavno pravo za rastavu i razvod braka koja nije obvezatna za sve države članice jer je prihvaćena u postupku pojačane suradnje. Stoga se postavlja pitanje treba li se Hrvatska uključiti u taj sustav pojačane suradnje ili ne. Da bi se mogao dati razložni odgovor na to pitanje potrebno je prije svega razumijeti zakonodavnu aktivnost Europske unije u području obiteljskog prava, te uredbu koja uređuje nadležnost u bračnim sporovima. U radu se potom daje prikaz osnovnih odredbi uredbe o mjerodavnom pravu za rastavu i razvod braka da bi se na kraju saželi svi razlozi koji podupiru zaključak autorica.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PravoPOVEZANOST RADA


Ustanove
Pravni fakultet, Rijeka