Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 742705

Dubrovnik i doseljenici iz zaleđa do 13. stoljeća u narativnim vrelima: konstruiranje tradicije o stanovništvu slavenskoga podrijetla


Benyovsky Latin, Irena
Dubrovnik i doseljenici iz zaleđa do 13. stoljeća u narativnim vrelima: konstruiranje tradicije o stanovništvu slavenskoga podrijetla // Acta Histocae (2015) (znanstveni, poslan)


Naslov
Dubrovnik i doseljenici iz zaleđa do 13. stoljeća u narativnim vrelima: konstruiranje tradicije o stanovništvu slavenskoga podrijetla
(Dubrovnik and newcomers from tthe hinterland up to the 13th c. in the narratvie sources: the contruction of the tradition about the population of Slavic origin)

Autori
Benyovsky Latin, Irena

Vrsta, podvrsta
Radovi u časopisima, znanstveni

Izvornik
Acta Histocae (2015)

Status rada
Poslan

Ključne riječi
Dubrovnik; narativni izvori; rani srednji vijek; doseljenici; Slaveni
(Dubrovnik; narrative sources; early Middle Ages; newcomers; Slavs)

Sažetak
Narativna vrela srednjovjekovnoga i novovjekovnoga razdoblja, koja detaljnije spominju izgradnju Grada i prve doseljenike (iz zaleđa), prilično su nepouzdana – osobito podaci vezani uz ranosrednjovjekovno razdoblje (a i oni kasniji bili su pragmatičnoga karaktera jer je njihova proizvodnja bila vezana uz sustave koji su određivali što i kako treba zapamtiti, a što zaboraviti). Na temelju tih izvora ipak možemo iščitavati sliku koja se o najranijim imigracijama slavenskoga stanovništva stvarala do vremena autorova pisanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PovijestPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
019-0190610-0590 - Grad hrvatskog srednjovjekovlja: društvene strukture, topografija, urbani život (Irena Benyovsky Latin, )

Ustanove
Hrvatski institut za povijest, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Irena Benyovsky Latin, (219806)