Kako proizvesti drugačijeg, kvalitetnijeg šarana (CROSBI ID 620335)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Župan, Boris ; Bogut, Ivan ; Tomić, Dario
hrvatski
Kako proizvesti drugačijeg, kvalitetnijeg šarana
Cilj istraživanja bio je utvrditi u kojoj mjeri dodavanje lanenog ulja u peletirane krmne smjese i hranidba tovnog šarana tako obogaćenom hranom utječe na količinu masti i kompoziciju masnih kiselina u mesu ribe. Povećanjem omega-3 masnih kiselina (linolenske (18:3 n3), eikozapentaenske (20:5 n3), dokozaheksaenske (22:6 n3) u ribljim mastima uravnotežen je odnos omega 6 i omega 3, a time se poboljšala kakvoća mesa šarana. Najveći udio ω-3 masnih kiselina utvrđen je u uzorcima šarana kojima je u hranu dodano 5% lanenog ulja (5, 41%). Omjer ω-3/ω-6 masnih kiselina značajno se povećao u skupinama kojima je u hranu dodan veći udio lanenog ulja (0, 21 u kontrolnoj skupini do 0, 30% u skupini s dodatkom 5% lanenog ulja). Vrijednost kolesterola nije se značajno mijenjala dodavanjem lanenog ulja u ishranu šarana.
šaran ; laneno ulje ; sastav masnih kiselina ; zdravlje ljudi
nije evidentirano
engleski
How to produce a different and more quality carp
nije evidentirano
carp ; linseed oil ; fatty acid composition ; health
nije evidentirano
Podaci o prilogu
-----.
2014.
nije evidentirano
Podaci o matičnoj publikaciji
Podaci o skupu
10. Međunarodni gospodarsko-znanstveni skup o akvakulturi "Hrvatska akvakultura u Europskoj uniji - sadašnjost i budućnost"
predavanje
27.11.2014-28.11.2014
Vukovar, Hrvatska