Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kako proizvesti drugačijeg, kvalitetnijeg šarana (CROSBI ID 620335)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Župan, Boris ; Bogut, Ivan ; Tomić, Dario Kako proizvesti drugačijeg, kvalitetnijeg šarana. 2014. str. -----

Podaci o odgovornosti

Župan, Boris ; Bogut, Ivan ; Tomić, Dario

hrvatski

Kako proizvesti drugačijeg, kvalitetnijeg šarana

Cilj istraživanja bio je utvrditi u kojoj mjeri dodavanje lanenog ulja u peletirane krmne smjese i hranidba tovnog šarana tako obogaćenom hranom utječe na količinu masti i kompoziciju masnih kiselina u mesu ribe. Povećanjem omega-3 masnih kiselina (linolenske (18:3 n3), eikozapentaenske (20:5 n3), dokozaheksaenske (22:6 n3) u ribljim mastima uravnotežen je odnos omega 6 i omega 3, a time se poboljšala kakvoća mesa šarana. Najveći udio ω-3 masnih kiselina utvrđen je u uzorcima šarana kojima je u hranu dodano 5% lanenog ulja (5, 41%). Omjer ω-3/ω-6 masnih kiselina značajno se povećao u skupinama kojima je u hranu dodan veći udio lanenog ulja (0, 21 u kontrolnoj skupini do 0, 30% u skupini s dodatkom 5% lanenog ulja). Vrijednost kolesterola nije se značajno mijenjala dodavanjem lanenog ulja u ishranu šarana.

šaran ; laneno ulje ; sastav masnih kiselina ; zdravlje ljudi

nije evidentirano

engleski

How to produce a different and more quality carp

nije evidentirano

carp ; linseed oil ; fatty acid composition ; health

nije evidentirano

Podaci o prilogu

-----.

2014.

nije evidentirano

Podaci o matičnoj publikaciji

Podaci o skupu

10. Međunarodni gospodarsko-znanstveni skup o akvakulturi "Hrvatska akvakultura u Europskoj uniji - sadašnjost i budućnost"

predavanje

27.11.2014-28.11.2014

Vukovar, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)