Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Prevencija bolesti u dječjoj dobi (CROSBI ID 746169)

Druge vrste radova | ostalo

• Obrazovni materijal (nedefinirano )

Bralić, Irena i suradnici Prevencija bolesti u dječjoj dobi / Bralić, Irena (ur.). Zagreb: Medicinska naklada, 2014. 659..

Podaci o odgovornosti

Bralić, Irena i suradnici

Bralić, Irena

hrvatski

Prevencija bolesti u dječjoj dobi

Prevencija bolesti u dječjoj dobi je sveučilišni udžbenik namijenjen studentima, specijalizantima pedijatrije, školske i sveučilišne medicine, obiteljske medicine, te svim liječnicima koji u skrbi imaju djecu. Zdravlju djece pristupa se multidisciplinarno i holistički polazeći od Konvencije o pravima djece koja obvezuje odrasle na osiguranje najboljih uvjeta neophodnih za optimalan rast i razvoj, ostvarivanje prava na najbolju moguću razinu zdravstvene zaštite, te uspješnu inkluziju djece ometene u razvoju u društvenu zajednicu. U knjizi se polazi od preventivnog koncepta zdravstvene zaštite na razini zdravog i bolesnog pojedinca i populacije, te kliničkog značaja programa prevencije i probira. Zdravlje i bolest djece analizira se temeljem zdravstvenih pokazatelja i složene organizacije zdravstvenog sustava, te njegove interakcije s društvom u cjelini. Razvoj i dostupnost dijagnostičko terapijskih postupaka uz sve učestaliju primjenu bazičnih istraživanja u svakodnevnu praksu pomiču granice prevencije bolesti u smjeru personalizirane medicine. Posebno se obrađuju teme vezane uz prehranu, profilaktičnu primjenu lijekova, imunološke i praktične aspekte cijepljenja. U knjizi se opisuju mogućnosti primarne, sekundarne i tercijarne prevencije raznih bolesti s naglaskom na racionalnost postupaka, te dobrobit pojedinca i populacije. Posebna je pozornost usmjerena na ujednačeno stručno nazivlje, probleme kroničnih nezaraznih bolesti, rizičnih ponašanja adolescenata, zanemarivanje, zlostavljanje djece. Eksperti raznih subspecijalističkih područja Iznose niz praktičnih savjeta, smjernica, zanimljivosti neophodnih za svakodnevnu praksu. Udžbenik sadrži 657 stranica, 31 poglavlje, koristi 930 referenci, 68 dijagrama, 74 tablice, više od sto autentičnih fotografija iz prakse autora, priloge sa postupnicima, prikazom svih sistematskih i preventivnih pregleda od rođenja do punoljetnosti, kratice i abecedno kazalo pojmova.

Prevencija; Bolesti; Djetinjstvo

nije evidentirano

engleski

Prevention of Illness in Childhood

nije evidentirano

Prevention; Illness; Childhood

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zagreb: Medicinska naklada

659

2014.

nije evidentirano

objavljeno

978-953-176-681-4

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti