Mikropropagacija kapara (Capparis spinosa L.) (CROSBI ID 393460)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Borković, Nela
Kereša, Snježana
hrvatski
Mikropropagacija kapara (Capparis spinosa L.)
U ovom radu dan je pregled osnovnih podataka za upoznavanje vrste kapar (Capparis spinosa L.) (npr. taksonomska pripadnost, morfologija, biološki i ekološki zahtjevi biljke i sl.) te utjecaj različitog sastava hranidbenih podloga na razvoj biljaka in vitro, što je zapravo i cilj i smisao ovog istraživanja. Razlog su tome biološke osobine kapara, koje otežavaju komercijalnu proizvodnju ove biljne vrste, a čemu bi uvelike pridonijela multiplikacija kapara u kontroliranim uvjetima. Zasebno je praćena mikropropagacija kapara i nakon toga zakorjenjivanje razvijenih izdanaka. U pokusima kod mikropropagacije, u hranidbenoj su podlozi kombinirani šećeri glukoza i saharoza s regulatorima rasta 6- benzilaminopurinom (BAP), zeatinom (ZEA) i 2- izopentil adeninom (2iP) u različitim koncentracijama. Za zakorjenjivanje su korišteni regulatori rasta indolil-3-octena kiselina (IAA), indolil-3-maslačna kiselina (IBA) i 1-naftalenoctena kiselina (NAA). Kroz pokus je praćen broj nastalih izdanaka i korijenja, njihova duljina, postotak zakorjenivanja i sl. Za statističku analizu podataka korištena je višefaktorijelna analiza varijance (ANOVA), a srednje vrijednosti su uspoređene Duncan-ovim testom.
kapar; Capparis spinosa L.; mikropropagacija; biljni regulatori rasta; hranidbena podloga; zakorjenjivanje
nije evidentirano
engleski
Micropropagation of caper (Capparis spinosa L.)
nije evidentirano
capers; Capparis spinosa L.; micropropagation; plant growth regulators; nutrient media; rooting
nije evidentirano
Podaci o izdanju
36
22.12.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb