Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj sorte i procesa proizvodnje na parametre kvalitete i biološki aktivne spojeve soka višnje (CROSBI ID 393451)

Ocjenski rad | diplomski rad

Kušt, Josipa Utjecaj sorte i procesa proizvodnje na parametre kvalitete i biološki aktivne spojeve soka višnje / Levaj, Branka (mentor); Repajić, Maja (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Kušt, Josipa

Levaj, Branka

Repajić, Maja

hrvatski

Utjecaj sorte i procesa proizvodnje na parametre kvalitete i biološki aktivne spojeve soka višnje

Cilj ovog rada bio je odrediti utjecaj procesa proizvodnje koncentriranog soka na parametre kvalitete (topljiva suha tvar, pH vrijednost i ukupna kiselost), boju te biološki aktivne spojeve višnje. Utjecaj se pratio na 2 sorte, Maraska i Oblačinska, a uzorci koji su izuzimani iz procesa proizvodnje iz industrije bili su plodovi na početku, sokovi nakon preše, sokovi nakon filtracije i koncentrirani sokovi. Provedena je i senzorska analiza koncentriranih sokova. Prema rezultatima izraženim na svježi uzorak, vrijednosti za koncentracije fenola i antocijana kao i za antioksidacijski kapacitet rastu slijedom: plod, sok nakon preše, sok nakon filtracije te koncentrirani sok, za uzorke Maraske i Oblačinske. Prema rezultatima izraženim na suhu tvar, za sve parametre trend je isti osim za antocijane koji se tijekom koncentriranja smanjuju i to nešto manje u soku Maraske u odnosu na sok Oblačinske. Obzirom na sortu, svi uzorci Maraske imali su više suhe tvari i sadrže više ukupnih fenola, ukupnih i pojedinačnih antocijana te imaju veću antioksidacijsku aktivnost.

višnja ; sok ; koncentrirani sok ; antocijani ; antioksidacijska aktivnost

nije evidentirano

engleski

Effect of cultivar and processing on quality parameters and biologically active compounds in sour cherry juice

nije evidentirano

sour cherry ; juice ; concentrated juice ; anthocyanins ; antioxidant activity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

71

18.07.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija