Utjecaj sorte i područja uzgoja na sastav antocijana i antioksidacijsku aktivnost svježih sokova višnje i višnje maraske (CROSBI ID 393448)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Gundak, Mateja
Levaj, Branka
Repajić, Maja
hrvatski
Utjecaj sorte i područja uzgoja na sastav antocijana i antioksidacijsku aktivnost svježih sokova višnje i višnje maraske
Cilj ovog rada bio je odrediti biološki aktivne tvari, tj. udjele ukupnih fenola, ukupnih i pojedinačnih antocijana te antioksidacijsku aktivnost svježih sokova višnje. Sokovi su proizvedeni u sokovniku, a za potrebe istraživanja upotrebljena su 4 ekotipa višnji s uzgojnih područja u okolici Zadra i Osijeka, a to su: Brač, Maraska, 18, Osječka, te 3 sorte Rexelle, Haimann i Kelleris samo s područja Zadra. Iz dobivenih rezultata može se zaključiti da sokovi višnje sa zadarskog područja imaju veći udjel ukupnih fenola, ukupnih antocijana određen metodom izbjeljivanja i pH-diferencijalnom metodom te pojedinačnih antocijana određen HPLC metodom kao i antioksidacijsku aktivnost određenu FRAP metodom. Među sortama, ističe se Maraska, posebno ekotip Brač, ali statističkom obradom podataka, nije utvrđen signifkantan utjecaj ni sorte, ni područja na udio fenola, antocijana i antioksidacijske aktivnosti ispitivanih sokova višanja.
višnja ; višnja Maraska ; svježi sokovi ; antocijani ; fenolni spojevi ; antioksidacijska aktivnost
nije evidentirano
engleski
Effect of cultivar and geographical region on anthocyanin composition and antioxidant activity of fresh juices from sour cherry and marasca sour cher
nije evidentirano
sour cherry ; Marasca sour cherry ; fresh juices ; anthocyanins ; phenol compounds ; antioxidant activity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
58
18.07.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb