Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 742152

Koji kognitivni procesi prethode promjeni ponašanja?


Ratkajec Gašević, Gabrijela
Koji kognitivni procesi prethode promjeni ponašanja? // Sažetci priopćenja XIX. dani psihologije u Zadru / Slišković, Ana ; Burić, Irena ; Ćubela Adorić, Vera ; Gregov, Ljiljana, Sorić, Izabela ; Vulić - Prtorić, Anita (ur.).
Zadar: Sveučilište u Zadru, Odjel za psihologiju, 2014. str. 155-155 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Koji kognitivni procesi prethode promjeni ponašanja?
(Which cognitive processes precede behavior change?)

Autori
Ratkajec Gašević, Gabrijela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Sažetci priopćenja XIX. dani psihologije u Zadru / Slišković, Ana ; Burić, Irena ; Ćubela Adorić, Vera ; Gregov, Ljiljana, Sorić, Izabela ; Vulić - Prtorić, Anita - Zadar : Sveučilište u Zadru, Odjel za psihologiju, 2014, 155-155

ISBN
978-953-331-054-1

Skup
XIX. dani psihologije u Zadru

Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 29.-31.5.2014.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Promjena ponašanja; kognitivni procesi; mladi počinitelji kaznenih/prekršajnih djela; savjetovanje
(Behavior change; cognitive processes; juvenile offenders; counseling)

Sažetak
Promjena ponašanja je svrha svih tretmanskih intervencija s djecom i mladima, a njeno postignuće postaje poseban izazov u tretmanu osoba s problemima u ponašanju. Mladi kojima je nakon počinjenog kaznenog ili prekršajnog djela izrečena posebna obveza uključivanja u individualni ili grupni psihosocijalni tretman u savjetovalištu za mlade predstavljaju interesantnu skupinu za proučavanje kognitivnih procesa koji prethode promjeni ponašanja iz nekoliko, najčešće kontradiktornih, razloga: posebna obveza im je naložena/izrečena te ih netko (u ovom slučaju sud) „prisiljava“ na promjenu ponašanju, dok se nalaze u procesu savjetovanja, za kojeg je svojstvena dobrovoljnost, odnosno motiviranost za sudjelovanje i promjenu. Kako bi se stekao uvid u razumijevanje promjene kod mladih i prikupile informacije o kognitivnim i motivacijskim mehanizmima koji prate donošenje odluke o promjeni ponašanja, provedeni su polustrukturirani intervjui s 20 mladića na početku savjetovanja. Korištena je metoda razgovora i tehnika polustrukturiranog intervjua. Za tu svrhu kreiran je predložak za polustrukturirani intervju koji je pokrivao nekoliko tema: odnos prema kaznenom djelu, odnos prema promjeni ponašanja, odnos prema sudskom postupku, odnos prema dobivenoj mjeri, internalni čimbenici – osobine, misli, osjećaji, navike i ponašanja koji doprinose ili otežavaju promjenu ponašanja, eksternalni čimbenici – okolnosti u okruženju koji doprinose ili otežavaju promjenu ponašanja, poticaji za promjenu, procjena samoučinkovitosti i iskušenja. Dobiveni podatci obrađeni su putem tematske analize okvira (Lacey i Luff, 2007.). Rezultati omogućuju uvid u mehanizme koji prethode promjeni ponašanja, a koji su opisani kao: definiranje uzroka problema, preuzimanje odgovornosti za vlastite postupke, percipiranje subjekta promjene, prepoznavanje dobitaka i gubitaka od promjene, poticaji za promjenu, traženje prilike za promjenu, pozitivna povratna informacija drugih, važnost vlastite odluke o činjenju promjene, tijek promjene, anticipirani uspjeh novog ponašanja. U svijetu su vrlo rijetka istraživanja procesa promjene ponašanja koja nisu u skladu s normama/zakonom kod mladih (Mincemoyer, Perkins, 2003. ; Fontaine, Dodge, 2008. ; Drobac, Hulvershorn, 2014. ; Wolf, 2012.), dok je u Hrvatskoj to neistražena tema. Predstavljanje i rasprava poslužit će kao podloga za usporedbu rezultata s postojećim modelima donošenja odluke o promjeni i sagledavanju mogućnosti njihove primjene u procesu savjetovanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PedagogijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
013-0000000-2488 - Usklađivanje intervencija s potrebama djece i mladih u riziku: izrada modela (Antonija Žižak, )

Ustanove
Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Gabrijela Ratkajec Gašević, (301074)