Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj reakcije tla na kationski odnos u lišću vinove loze i količinu šećera i ukupnih kiselina u moštu (CROSBI ID 620263)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Vesna Jurkić, Sanja Slunjski, Lepomir Čoga, Ivan Pavlović, Boris Lazarević Utjecaj reakcije tla na kationski odnos u lišću vinove loze i količinu šećera i ukupnih kiselina u moštu // Održivo gospodarenje tlom za sigurnost hrane i okoliša (Sustainable soil management for food and environment safety), Knjiga sažetaka (Book of Abstracts) / Milan Poljak (ur.). Zagreb, 2014. str. 35-36

Podaci o odgovornosti

Vesna Jurkić, Sanja Slunjski, Lepomir Čoga, Ivan Pavlović, Boris Lazarević

hrvatski

Utjecaj reakcije tla na kationski odnos u lišću vinove loze i količinu šećera i ukupnih kiselina u moštu

Utjecaj reakcije tla na dinamiku kationskog odnosa (K/Ca+Mg) u lišću vinove loze istraživan je u razdoblju 2009-2010. godine na vinogradarskoj podregiji Plešivica. Istraživanja su provedena na sorti Souvignon bijeli (podloga SO4). Formirano je 9 pokusnih parcela u pravilnom kvadratnom rasporedu 3 x 3, a svaka od njih uključivala je 2 reda sa po 20 trsova, na dva lokaliteta: Rečki gaj (distrični kambisol, pseudoglej – pHKCl 3, 65–4, 35) i Borička (rendzina na laporu – pHKCl 7, 30–7, 35). Reakcija tla utvrđena je na početku vegetacije na obje lokacije, dok su za utvrđivanje dinamike kationskog odnosa u lišću vinove loze uzorci biljnog materijala uzimani tri puta tijekom vegetacije: u fazi cvatnje, fazi šare i u berbi. U berbi su uzeti i uzorci grožđa te su u moštu određeni količina šećera i ukupne kiseline. U obje godine istraživanja, u svim fazama vegetacije, utvrđen je širi odnos K/Ca+Mg na kiselom tlu (2009. god.: 0, 21-0, 48, 2010. god: 0, 34-0, 87) u odnosu na alkalno tlo (2009. god.: 0, 14-0, 31 ; 2010. god.: 0, 22-0, 59). Najveće vrijednosti odnosa (K/Ca+Mg) utvrđene su u fazi cvatnje, a padaju prema fazi berbe i na kiselom i na alkalnom tlu. Veće količine šećera u moštu utvrđene su na alkalnom tlu (23, 07- 28, 32 % Brixa) u odnosu na kiselo tlo (20, 50–26, 11 % Brixa), dok su količine ukupnih kiselina bile veće u moštu na kiselom tlu (4, 96–7, 26 g L-1) u odnosu na alkalno tlo (4, 33–6, 77 g L-1), u obje godine istraživanja.

reakcija tla ; kationski odnos ; šećeri u moštu ; ukupne kiseline u moštu

nije evidentirano

engleski

Influence of soil reaction on cation ratio in leaves, sugar and titratable acids contents in grapevine must

nije evidentirano

soil reaction ; cation ratio ; must sugar ; titratable acids in must

nije evidentirano

Podaci o prilogu

35-36.

2014.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Održivo gospodarenje tlom za sigurnost hrane i okoliša (Sustainable soil management for food and environment safety), Knjiga sažetaka (Book of Abstracts)

Milan Poljak

Zagreb:

978-953-58241-0-7

Podaci o skupu

12 kongres Hrvatskog tloznanstvenog društva (12 Congress of the Croatian Society of Soil Science)

poster

22.09.2014-26.09.2014

Dubrovnik, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)