Kritično razdoblje zakorovljenosti u proizvodnji soje (CROSBI ID 393418)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Mašaberg, Helena
Štefanić, Edita
hrvatski
Kritično razdoblje zakorovljenosti u proizvodnji soje
Kritično razdoblje zakorovljenosti za soju traje do 4 tjedna od nicanja, a nakon tog razdoblja se prinos smanjuje. Trajanje kompeticije korova i usjeva nema statističkog značaj aza masu 1000 zrna.Međutim, pljevljene parcele imale su nešto veću masu i ona se kretala od 145, 99 do 161, 13 g. Zakorovljene parcele imale su u prosjeku nižu masu od 124, 26 do 144, 28 g. Prosječan broj mahuna po biljci pokazuje sličan trend kao i kod prinosa zrna. Veći broj mahuzna po biljci, pa time i veći prinos, ostvarit će se unutar 4 tjedna od nicanja. Dužina zakorovljenosti nije imala utjecaja na visinu biljaka soje. Prosječna visina soje kretala se u rasponu od 92 do 138 cm i nije bila statistički značajna. Prosječan broj grana sojetakođer nije bio pod utjecajem različite dužine zakorovljenosti. Jedino se broj članaka soje poklapa s dužinom kritičnog razdoblja zakorovljenosti, jer 4 tjedna nakon nicanja soje dolazi do izraženog utjecaja kompeticije korova na usjev. Na parceli gdje se korovna flora neometano razvijala tijekom cijele vegetacijske sezone utvrđeno je 1680, 25 g biljne mase po m2. Nasuprot tome, na pljevljenim parcelama iznikli korovi na kraju sezone imali su malu nadzemnu masu, svega 7 g. Najznačajniji gubitak mase korova dešavao se unutar 4 tjedna od nicanja usjeva, što upućuje da je održavanje usjeva bez korova unutar 4 tjedna nužno za ostvarivanje visokog i stabilnog prinosa.
soja ; kompeticija ; korovi ; zakorovljenost
nije evidentirano
engleski
Critical period of weediness in production of soybean
nije evidentirano
soybean ; competition ; weed ; weed infestatiion
nije evidentirano
Podaci o izdanju
39
17.09.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Osijek