Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj procesiranja na alergene biljnog podrijetla (CROSBI ID 393392)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Kolarić, Josipa Utjecaj procesiranja na alergene biljnog podrijetla / Kmetič, Ivana (mentor); pomoć pri izradi - Murati, Teuta (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Kolarić, Josipa

Kmetič, Ivana

pomoć pri izradi - Murati, Teuta

hrvatski

Utjecaj procesiranja na alergene biljnog podrijetla

Alergijska reakcija na hranu je imunološka reakcija organizma na pojedini sastojak hrane (alergen). Skupine namirnica biljnog podrijetla u kojima se nalaze alergeni su: mahunarke, orašasti plodovi, sjemenke, žitarice, voće i povrće. Pojedini načini procesiranja mogu se razlikovati po svom učinku na epitope. Promjena u strukturi proteina može dovesti do uništavanja, izmjene, maskiranja ili otkrivanja epitopa čime se smanjuje, raste ili nema utjecaja na alergenost. Utjecaj prerade povezan je s osjetljivosti, strukturnim obilježjima i prirodnom stabilnošću alergena, tipom obrade kojoj je alergen podvrgnut i strukturi hrane u kojoj je alergen prisutan. Ovisno o tome koji sastojak hrane je odgovoran za senzibilizaciju, proces prerade može imati blagotvoran utjecaj za neke alergične osobe, ali ne i za druge. Sadašnje spoznaje o utjecaju procesiranja na strukturu alergena pokazuju da nema jasnih pravila o tome kako se različiti alergeni ponašaju pri preradi hrane.

alergijske reakcije na hranu; procesiranje; promjena alergenog potencijala; alergeni biljnog podrijetla

nije evidentirano

engleski

The impact of processing on allergens of plant origin

nije evidentirano

food allergy reactions; processing; change of allergenic potential; plant-origin food allergens

nije evidentirano

Podaci o izdanju

31

11.09.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija