Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Potencijal antioksidativnih tvari u sprječavanju toksičnih učinaka polikloriranih bifenila (CROSBI ID 393391)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Budimir, Jelena Potencijal antioksidativnih tvari u sprječavanju toksičnih učinaka polikloriranih bifenila / Kmetič, Ivana (mentor); pomoć pri izradi - Murati, Teuta (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Budimir, Jelena

Kmetič, Ivana

pomoć pri izradi - Murati, Teuta

hrvatski

Potencijal antioksidativnih tvari u sprječavanju toksičnih učinaka polikloriranih bifenila

Oksidacijski stres je poremećaj ravnoteže između slobodnih radikala u organizmu te mehanizama kojima organizam neutralizira slobodne radikale. Mogući su endogeni i egzogeni izvori slobodnih radikala. Endogeni nastaju procesima metabolizma energije u organizmu, dok egzogeni nastaju kao posljedica unosa različitih ksenobiotika u organizam. Poliklorirani bifenili su aromatski ugljikovodici koji sadrže klorove supstituente na bifenilnom prstenu. Spadaju u skupinu ksenobiotika koja uzrokuje nastanak reaktivnih kisikovih vrsta, stoga mogu izazvati mutagenezu stanice, oštećenja DNA i stanica te apoptozu. Mehanizmi kojima organizam neutralizira slobodne radikale obuhvaćaju endogene i egzogene mehanizme, uključujući enzimske i neenzimske. U ovom radu provedeno je preliminarno ispitivanje utjecaja resveratrola na oksidacijski stres izazvan kongenerima PCB-77 i PCB-153 te kombinacijom navedenih kongenera na CHO-K1 staničnu liniju. Resveratrol nije pokazao protektivan antioksidacijski učinak prilikom predinkubacije CHO-K1 stanica s PCB-77, PCB-153 ni kombincijom tih kongenera.

antioksidansi; resveratrol; poliklorirani bifenili; CHO-K1 stanična linija

nije evidentirano

engleski

Potential of antioxidants in preventing toxic effects of polychlorinated biphenyls

nije evidentirano

antioxidants; resveratrol; polychlorinated biphenyls; CHO-K1 cell line

nije evidentirano

Podaci o izdanju

37

11.09.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija