Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Alergeni iz hrane životinjskog podrijetla i njihova stabilnost tijekom procesiranja (CROSBI ID 393390)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Štefanko, Ana Alergeni iz hrane životinjskog podrijetla i njihova stabilnost tijekom procesiranja / Kmetič, Ivana (mentor); pomoć pri izradi - Murati, Teuta (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Štefanko, Ana

Kmetič, Ivana

pomoć pri izradi - Murati, Teuta

hrvatski

Alergeni iz hrane životinjskog podrijetla i njihova stabilnost tijekom procesiranja

Alergija na hranu je imunoglobulinom E posredovani preosjetljiv odgovor na normalno podnošljive proteine hrane. Skupine namirnica životinjskog podrijetla u kojima se nalaze alergeni su: mlijeko i mliječni proizvodi, jaja, riba, rakovi i morski proizvodi, meso. Procesiranje može uništiti postojeće epitope na proteinima, ili može generirati nove kao rezultat promjene konformacije proteina. Fizičko-kemijske promijene tijekom procesiranja mogu promijeniti formu proteina u kojoj prelaze preko sluznice crijeva, te u kojoj su predstavljeni imunološkom sustavu. Svi ti procesi mogu utjecati na strukturu alergena na načine koji su često unaprijed određeni samom strukturom proteina, iako vrsta procesiranja i dodavanje drugih sastojaka (npr. šećera ili masti) može mijenjati učinke. Zbog svoje složenosti, utjecaj procesiranja hrane na alergenost proteina tek je nedavno postao predmet istraživanja. U ovom radu opisani su najvažniji alergeni iz hrane životinjskog podrijetla, te kako procesiranje može utjecati na stabilnost alergena.

alergeni iz hrane; alergijske reakcije; procesiranje; promjena alergenog potencijala

nije evidentirano

engleski

Food allergen of animal origin and their stability during processing

nije evidentirano

food allergens; allergic reactions; processing; change of allergenic potential

nije evidentirano

Podaci o izdanju

27

10.07.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija