Interakcije kontaminanata u hrani i prirodnih sastojaka hrane na molekulsko staničnoj razini (CROSBI ID 393386)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Blažević, Valentina
Šimić, Branimir
Pomoć pri izradi - Murati, Teuta
hrvatski
Interakcije kontaminanata u hrani i prirodnih sastojaka hrane na molekulsko staničnoj razini
Intestinalna mukoza ima primarnu ulogu u apsorpciji različitih nutrijenata i kemikalija, omogućuje njihov ulazak, ali ga može i ograničiti putem različitih mehanizama na staničnom nivou. Enterociti, osim što se odlikuju visokom sposobnošću apsorpcije, obavljaju i procese biotransformacija, koji su ključni za toksikokinetiku i toksikodinamiku ksenobiotika u živom organizmu. U reakcijama biotransformacija sudjeluju brojni enzimi. Ovaj rad usredotočen je samo na neke specifične izomere citokroma P450 (CYP) aktivnih u biotransformacijama ksenobiotika. Epitelne stanice tankog crijeva prvo su mjesto u kojem dolazi do metaboličkih pretvorbi oralno unesenih tvari uz sudjelovanje CYP. Različite komponente hrane mogu utjecati na bioraspoloživost i crijevne funkcije. Neke od njih čak djeluju na regulaciju transkripcije i modulatori su aktivnosti CYP enzima. Ovaj rad navodi interakcije između prirodnih sastojaka hrane i kontaminanata, i učinke klasičnih okolišnih zagađivača na molekulsko staničnoj razini.
apsorpcija; biotransformacije; citokrom P450; interakcije; kontaminanti
nije evidentirano
engleski
Molecular and cellular effects of food contaminants and secondary plant components and their plausible interactions
nije evidentirano
absorption; biotransformation; cytochrome P450; interactions; contaminants
nije evidentirano
Podaci o izdanju
38
11.09.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb