Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 741871

Politička karikatura u listovima Borba i Vjesnik - komparativna analiza percepcije političkog i društvenog života u komunističkoj Jugoslaviji (1945. - 1962.)


Bencetić, Lidija
Politička karikatura u listovima Borba i Vjesnik - komparativna analiza percepcije političkog i društvenog života u komunističkoj Jugoslaviji (1945. - 1962.) 2014., doktorska disertacija, Hrvatski studiji, Zagreb


Naslov
Politička karikatura u listovima Borba i Vjesnik - komparativna analiza percepcije političkog i društvenog života u komunističkoj Jugoslaviji (1945. - 1962.)
(Political cartoon in newspapers Borba and Vjesnik - a comparative analysis of perceptions of political and social life in communist Yugoslavia (1945-1962))

Autori
Bencetić, Lidija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Hrvatski studiji

Mjesto
Zagreb

Datum
15.12

Godina
2014

Stranica
302

Mentor
Manin, Marino

Ključne riječi
Komunistička Jugoslavija; novinstvo; karikature; Agitprop; kultura; javno mnijenje; društvena i politička kretanja
(Communist Yugoslavia; journalism; cartoons; Agitprop; culture; public opinion; social and political development)

Sažetak
U totalitarnim društvima, kakvo je bilo i ono komunističke Jugoslavije, karikature u najvećoj mjeri služe za predstavljanje stava vladajućih, one čitateljstvu/građanima pojašnjavaju stavove vlasti prema pojedinim pitanjima, poglavito onima ideološko-političkog karaktera. Ali nastoje i, putem Agitpropa, utjecati na oblikovanje javnoga mnijenja, jednako kao i na mobilizaciju istoga za ostvarivanje programa režima. No, kada je u pitanju društveno-ekonomska problematika, karikature dijelom slijede naputke nositelja vlasti, a dijelom kritiziraju probleme koji se tiču i samih vlastodržaca, odnosno koji ulaze u njihovu ingerenciju. U disertaciji su analizirane karikature beogradske Borbe i zagrebačkog Vjesnika, u razdoblju od kraja Drugoga svjetskog rata i uspostave komunističke Jugoslavije, do konca 1962., kada se novinstvo u Jugoslaviji postavlja na nove osnove – kritičnije i slobodnije novinarstvo, odnosno 'aktivno novinarstvo'. Borba je uzeta za analizu kao središnji federalni list, odnosno glasilo KPJ/SKJ, dok je Vjesnik uzet u razmatranje kao vodeći list u jednoj od republika – u Hrvatskoj. Indukcijom, analizom i komparacijom karikatura dvaju listova došlo se do općenitih zaključaka o strukturi i sastavu karikatura, njihovim autorima, problematiziranim temama, sličnostima i razlikama u pristupu i odabiru pojedinih tema, jednako kao i o ulozi (poziciji) karikatura u svakoj od novina. Komparacijom se karikatura utvrdilo kako je Vjesnik u istraživanome razdoblju objavio znatno veći broj karikatura od Borbe – 3487 : 2550. Obje novine najviše prostora posvećuju karikaturama vanjskopolitičke tematike, potom društveno-ekonomska pitanjima, odnosima Jugoslavije i zemalja Istočnoga bloka, odnosima s Italijom i pitanjem STT-a, te odnosima s Katoličkom crkvom. Iz karikatura se iščitavaju promjene u političkom, društvenom i kulturnom životu Jugoslavije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PovijestPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
019-0190613-0603 - Povijest Istre: sustavi, institucije, društvo i identitet u 19. i 20. stoljeću (Marino Manin, )

Ustanove
Hrvatski institut za povijest, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Lidija Bencetić, (314060)