Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Influence of preparation method of coffee beverage on its antioxidant activity (CROSBI ID 393373)

Ocjenski rad | diplomski rad

Ljutić, Daniel Influence of preparation method of coffee beverage on its antioxidant activity / Valić, Srećko (mentor); Rijeka, Medicinski fakultet u Rijeci, . 2014

Podaci o odgovornosti

Ljutić, Daniel

Valić, Srećko

engleski

Influence of preparation method of coffee beverage on its antioxidant activity

Kava je jedan od najčešće konzumiranih napitaka u svijetu, a dobiva se iz zrna biljaka koje ubrajamo u porodicu kavovca (Coffea). Antioksidacijska aktivnost kave poznata je već dulje vrijeme i smatra se da visok udio polifenola ima važnu ulogu u antioksidacijskom djelovanju. Sastav napitaka ovisi o udjelu pojednih tvari u sirovom zrnu što ovisi o vrsti i porijeklu biljke te o uvjetima prženja kao i o načinu pripreme kave. Kava dobivena iz biljke C. arabica ima bolja senzorska svojsta, ali slabije antioksidacijsko djelovanje od kave dobivene iz biljke C. canefora var. robusta. Pozitivan učinak unosa kave na ljudsko zdravlje pripisuje se bioaktivnim tvarima koje se nalaze u sastavu kave i imaju antioksidacijsko djelovanje. U radu je ispitano kako način pripreme kave utječe na njezinu antioksidacijsku aktivnost. Radikal koji se koristio za praćenje antioksidacijske aktivnosti kave je 2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH), a metoda elektronska spinska rezonancija (ESR). Način pripreme kave bitno utječe na njezinu antioksidacijsku aktivnost. Kao najbolji način pripreme kave, gdje je zamijećena najjača antioksidacijska aktivnost, pokazala se turska kava. Uzorak kave koji je neutralizirao najviše slobodnih radikala je uzorak 100% Arabica, a pripremljen je na način da se uzorak kuhao tri minute. Uzorak kave koji je neutralizirao najmanje slobodnih radikala je uzorak Classic pripremljen kao espresso.

coffee; antioxidant activity; extraction parameters; ESR; DPPH

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

27

30.09.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Medicinski fakultet u Rijeci

Rijeka

Povezanost rada

Kemija