Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Influence of preparation method of Arabica sort coffee and decaffeinated coffee on antioxidant activity. (CROSBI ID 393371)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Kontošić, Dario Influence of preparation method of Arabica sort coffee and decaffeinated coffee on antioxidant activity. / Valić, Srećko (mentor); Rijeka, Medicinski fakultet u Rijeci, . 2014

Podaci o odgovornosti

Kontošić, Dario

Valić, Srećko

engleski

Influence of preparation method of Arabica sort coffee and decaffeinated coffee on antioxidant activity.

Kava je jedan od najpoznatijih toplih napitaka, poznat još od davnina. Biljka porijeklom iz Etiopije, ime je dobila po pokrajini ''Kaffa'' u kojoj su najviše pripremali "čaj" od prženog zrnja. Kava je oduvijek bila zanimljiva zbog različitih svojstava i učinka na organizam. Prvotno smatrana nezdravom, u mnogim kasnijim istraživanjima dokazana korisnom, kava ostaje među glavnim temama znanstvenih razmatranja. Korisna svojstva kave se uglavnom pripisuju antioksidacijskoj aktivnosti. Na antioksidacijsku aktivnost kave može utjecati više faktora poput geografskog porijekla zrna, vrste kave, načina i uvjeta skladištenja zelene kave, načina pripreme napitka od kave te raznih dodataka koji se dodaju u napitak. U ovom radu je proučeno kako način pripreme kave utječe na antioksidacijsku aktivnost. Pritom je uspoređivano djelovanje 100%-tne arabike i bezkofeinske kave varirajući vrijeme kuhanja, 0 i 3 minute. Radikal koji se koristio za praćenje antioksidacijske aktivnosti uzoraka kave je DPPH, a metoda ESR spektroskopija. Najjačom se pokazala 100%-tna arabika kuhana 3 min, dok je najslabija bila bezkofeinska kava kuhana 0 min. Dokazano je da vrijeme kuhanja utječe na antioksidacijsku aktivnost. Uspoređujući antioksidacijsku aktivnost nakon 30 minuta, uočena je veća razlika između kava kuhanih 3 minute, dok je kod kuhanih 0 minuta gotovo zanemariva što vjerovatno proizlazi iz uspješnosti ekstrakcije topivih antioksidansa.

ceffee; antioxidant activity; C. arabica; decaffeinated coffee; preparation method; ESR; DPPH

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

24

17.09.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Medicinski fakultet u Rijeci

Rijeka

Povezanost rada

Kemija