Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Influence of coffee sort and composition on antioxidant activity (CROSBI ID 393366)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Perović, Sandro Influence of coffee sort and composition on antioxidant activity / Valić, Srećko (mentor); Rijeka, Medicinski fakultet u Rijeci, . 2014

Podaci o odgovornosti

Perović, Sandro

Valić, Srećko

engleski

Influence of coffee sort and composition on antioxidant activity

Kava je jedan od najpopularnijih napitaka u svijetu pa tako i u Hrvatskoj. Smatra se da više od 50 % stanovništva Republike Hrvatske konzumira kavu na dnevnoj bazi. Ukoliko se konzumira u prihvatljivim količinama može imati povoljne učinke na ljudski organizam. Kava poboljšava krvotok , kratkoročno podiže krvni tlak, ima snažan utjecaj na mozak, pospješuje izmjenu tvari u organizmu te djeluje dijuretski. Osim kofeina koji je glavni sastojak kave i dokazani antioksidans, u kavi su također prisutni fenolni spojevi, poznati antioksidansi koji mogu reducirati stres te klorogenska kiselina koja može smanjiti rizik od srčanog udara. U radu je uspoređeno antioksidacijsko djelovanje kave dobivene iz biljke Coffea arabica (100% arabika) i Coffea canefora (dvije mješavine od kojih je jedna “medium roast” a druga “dark roast”). Također, ispitivano je i antioksidacijsko djelovanje bezkofeinske kave. Korištena je elektronska spinska rezonancija (ESR), spektroskopska tehnika koja omogućuje precizno mjerenje koncentracije slobodnih radikala u uzorku. Praćen je pad intenziteta ESR signala radikala di(fenil)-(2, 4, 6-trinitrofenil)iminoazan (DPPH) po dodatku male količine kave otopini radikala, tijekom 30 minuta. Antioksidacijsko djelovanje pripisano je kofeinu, ukupnim polifenolnim spojevima, flavonoidima, klorogeničnoj kiselini te načinu prženja kave. Najjaču antioksidacijsku aktivnost je pokazala mješavina čija su zrnca pržena pri nižim temperaturama dok je najslabiji učinak imala mješavina čija su zrnca pržena pri višim temperaturama.

coffee; antioxidant activity; caffeine; polyphenols; 2; 2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH); electron spin resonance (ESR)

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

25

10.09.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Medicinski fakultet u Rijeci

Rijeka

Povezanost rada

Kemija