Aromatske komponenete Prošeka (CROSBI ID 620183)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Budić-Leto, Irena ; Humar, Iva ; Zdunić, Goran ; Zlatić, Emil ; Hribar, Janez, Lovrić, Tomislav
hrvatski
Aromatske komponenete Prošeka
Cilj ovog rada bila je karakterizacija hlapljivih spojeva arome tradicionalnog desertnog vina prošek proizvedenog od autohtone sorte Plavac mali. Grožđe je djelomično prosušeno u kontroliranim uvjetima staklenika i vinifikacija je provedene u eksperimentalnoj vinariji Instituta za jadranske kulture u melioraciju krša. Separacija, identifikacija i kvantifikacija hlapljivih spojeva provedena je pomoću HS-SPME (Headspace Solid Phase Microextraction) povezane s plinskom kromatografijom-masenom spektrometrijom. Identificirani su hlapljivi spojevi koji pripadaju esterima, alkoholima, kiselinama, terpenima, aldehidima, ketonima, C-13 norisoprenoidima i laktonima. Izračunata je mirisna aktivna vrijednost kako bi se odredio doprinos svake od komponenata aromi prošeka. Spojevi s posebnim i značajnim utjecajem na aromu prošeka su izoamil acetat, etil heksanoat, etil dekanoat, etil oktanoat, 2-feniletanol i β-damaskenon. Primjenom senzorne deskriptivne analize opisana su senzorska svojstva prošeka.
aroma; vino od prosušenog grožđa; Plavac mali; plinska kromatografija-masena spektrometrija; senzorska analiza
nije evidentirano
engleski
The aroma compounds of Prošek
nije evidentirano
aroma; wine from dried grapes; Plavac mali; gas chromatography-mass spectrometry; sensory analysis
nije evidentirano
Podaci o prilogu
56-57.
2014.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Jelčić, Dubravko, Jakobović, Snježana
Požega: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Požegi
978-953-347-008-5
Podaci o skupu
Unapređenje vinogradarstva i vinarstva nakon ulaska Republike Hrvatske u EU, Znanstveno- stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem
predavanje
20.11.2014-20.11.2014
Požega, Hrvatska