Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 741044

Od barkuzija do galijuna: Nekoliko crtica o ulozi pomorstva u usponu dubrovačkoga građanstva u kasnome srednjem i ranome novom vijeku


Pešorda Vardić, Zrinka
Od barkuzija do galijuna: Nekoliko crtica o ulozi pomorstva u usponu dubrovačkoga građanstva u kasnome srednjem i ranome novom vijeku // Povijesni prilozi, 47 (2014), 143-183 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Od barkuzija do galijuna: Nekoliko crtica o ulozi pomorstva u usponu dubrovačkoga građanstva u kasnome srednjem i ranome novom vijeku
(From the barcusium to the galleon: a few sketches on the role of seafaring in the rise of Dubrovnik’s citizenry in the Late Middle Ages and Early Modern era)

Autori
Pešorda Vardić, Zrinka

Izvornik
Povijesni prilozi (0351-9767) 47 (2014); 143-183

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Dubrovnik; pomorstvo; antunini; građanstvo; Benedikt Kotrulj; Vice Stjepović Skočibuha; 14.-16. stoljeće
(Dubrovnik; seafaring; Antunini; citizenry; „bourgeoisie“; Benedikt Kotrulj; Vice Stjepović Skočibuha; 14 th -16 th centuries)

Sažetak
U članku se primjerima od 14. do 16. stoljeća prikazuje uloga pomorstva u društvenome i statusnome usponu dubrovačkoga kasnosrednjovjekovnog građanstva. Kraćim osvrtom na dubrovačko pomorstvo i njegov ustroj, a na temelju vrela i historiografskih rezultata prati se razvoj građanskoga sloja kojemu je simbioza trgovine i plovidbe bila jednim od ključnih elemenata društvene afirmacije i oblikovanja identiteta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PovijestPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
HR-5106

Ustanove
Hrvatski institut za povijest, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Zrinka Pešorda Vardić, (225772)

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Central and East European Online Library - CEEOL
  • Historical Abstracts
  • SCOPUS
  • ERIH
  • EBSCO