Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Mikrobiološko pročišćavanje dagnje (Mytilus galloprovincialis) u prirodnim uvjetima (CROSBI ID 393275)

Ocjenski rad | diplomski rad

Brajčić, Tea Mikrobiološko pročišćavanje dagnje (Mytilus galloprovincialis) u prirodnim uvjetima / Šolić, Mladen (mentor); Split, Sveučilište u Splitu, Sveučilišni odjel za studije mora, . 2014

Podaci o odgovornosti

Brajčić, Tea

Šolić, Mladen

hrvatski

Mikrobiološko pročišćavanje dagnje (Mytilus galloprovincialis) u prirodnim uvjetima

U ovom je radu istraživana učinkovitost mikrobiološkog pročišćavanja dagnje (Mytilus galloprovincialis) u prirodnim uvjetima. Uzorci dagnji prikupljani su u uzgojnom području Stipan Jaz u Marinskom zaljevu, sredinom svibnja te početkom rujna 2013. godine. Nakon prirodne kontaminacije u zagađenim područjima, školjkaši su prebacivani u područje mikrobiološke kakvoće A (Marinski zaljev) u svrhu mikrobiološkog pročišćavanja. Pročišćavanje se, u proljetnoj sezoni, odvijalo pri temperaturi od 20-20, 1°C i salinitetu 32-33, 2‰, a u ljetnoj sezoni pri temperaturi od 23, 6°C i salinitetu 37‰. Analize prikupljenih uzoraka obavljane su u mikrobiološkom laboratoriju Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu. Broj E. coli u uzorcima dagnji određivan je metodom najvjerojatnijeg broja (MPN) prema HRN ISO/TS 16649-3. Rezultati istraživanja potvrđuju mogućnost mikrobiološkog pročišćavanja dagnje u prirodnim uvjetima te su prihvatljive koncentracije E. coli u dagnjama (≤ 230 MPN/100g) dostignute već 24 sata od početka pročišćavanja u obje sezone. Stopa uklanjanja E. coli iz tkiva dagnji bila je nešto viša u proljetnoj sezoni te pri višim početnim koncentracijama E. coli u školjkašima. Značajan utjecaj početnih koncentracija E. coli na vrijeme potrebno za dostizanje njenih prihvatljivih koncentracija, u ovom istraživanju, nije zabilježen.

Escherichia coli; dagnja; Mytilus galloprovincialis; pročišćavanje; prirodni uvjeti; temperatura; salinitet

nije evidentirano

engleski

Microbiological purification of mussel (Mytilus galloprovincialis) under natural conditions

nije evidentirano

Escherichia coli; mussel; Mytilus galloprovincialis; purification; natural conditions; temperature; salinity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

33

24.02.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište u Splitu, Sveučilišni odjel za studije mora

Split

Povezanost rada

Biologija