Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 741007

Razvoj modela proizvodnje mlijeka izvornih pasmina kopitara


Ivanković, Ante; Baban, Mirjana; Potočnik, Klemen; Ramljak, Jelena; Antunac, Neven
Razvoj modela proizvodnje mlijeka izvornih pasmina kopitara // Zbornik sažetaka 4. znanstveno-stručnog skupa Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Kralik, Gordana (ur.).
Osijek: Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku, 2014. str. 51-53 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Razvoj modela proizvodnje mlijeka izvornih pasmina kopitara
(Development of models for milk production of native equine breeds)

Autori
Ivanković, Ante ; Baban, Mirjana ; Potočnik, Klemen ; Ramljak, Jelena ; Antunac, Neven

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 4. znanstveno-stručnog skupa Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Kralik, Gordana - Osijek : Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku, 2014, 51-53

ISBN
978-953-7871-33-8

Skup
4. znanstveno-stručni skup Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 12.12.2014

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Autohtone pasmine ; kopitari ; mlijeko ; proizvodnja ; plasman
(Autochthonous breeds ; equines ; milk ; production ; marketing)

Sažetak
Izvorne pasmine kopitara dio su genetskog naslijeđa čiju održivost podupire Republika Hrvatska. Rezultati poduzetih mjera razvidni su u značajnom povećanju veličine njihovih populacija. U cilju trajne održivosti izvornih pasmina kopitara potrebno je razvijati primjerene programe njihovog gospodarskog korištenja. Jedna od mogućnosti gospodarske održivosti dijela populacija je njihova afirmacija kroz program proizvodnje mlijeka. Nove znanstvene spoznaje potvrđuju vrijedne funkcionalne odlike mlijeka kopitara, njegovu pogodnost za saniranje određenih bolesti respiratornog, imunog, krvožilnog i drugih sustava. Interes potrošača za mlijekom kopitara je evidentan. Zapažaju se pojedinačni pokušaji uspostave programa proizvodnje mlijeka kobila i magarica, uz brojne probleme, poput nepoznavanja tehnologije proizvodnje, te nejasan koncept sabiranja, čuvanja i plasmana mlijeka. Cilj projekta bio je utvrđivanje ispravnog tehnološkog pristupa proizvodnji (smještaj, hranidba, mužnja, njega, reprodukcija, nadzor zdravlja) u cilju proizvodnje kvalitetnog mlijeka. Nakon uvida u mogućnosti proizvodnje predložena su rješenja za sabiranje i čuvanje mlijeka do konzumacije (prerade), uz pridržavanje sustava sljedivosti i kontrole kakvoće u lancu proizvodnje, od proizvođača do potrošača. Istraživanje je provedeno na pet gospodarstva koja uzgajaju magarce, te po jednom gospodarstvu koje uzgajaju lipicanske i posavske konje. Na gospodarstvima koja uzgajaju magarce praćeni su laktacijski pokazatelji u periodu od 80. do 120. dana laktacije. Utvrđena je količina mlijeka po mužnji, kemijski sastav mlijeka, broj somatskih stanica u mlijeku, pH i boja mlijeka. Istražen je utjecaj načina mužnje i sezone na proizvodne pokazatelje. Utvrđeno je da istarske magarice prosječno proizvedu 745 mL/mužnji, dok primorsko dinarske magarice proizvode značajno manje mlijeka (318 mL/mužnji). Utvrđeno je da sezona značajno utječe na količinu mlijeka. Također, utvrđena je nužnost primjerenog čuvanja mlijeka radi održavanja njegovih higijenskih karakteristika. Predloženo je više modela prerade mlijeka kopitara u trajnije proizvode veće dodane vrijednosti, putem kojih se mogu zbrinuti viškovi mlijeka koji nastaju tijekom sezone mužnje. Zaključujemo da proizvodnja mlijeka kopitara može postati dio prepoznatljivosti mediteranske i kontinentalne Hrvatske, podići prihod proizvođačima i obogatiti ponudu funkcionalnim namirnicama. Potrebit je primjeren transfer znanja i animiranje tržišta za ovakve proizvode.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Agronomski fakultet, Zagreb