Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 740366

Fitonematologija


Ivezić, Marija
Fitonematologija, Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, 2014 (monografija)


Naslov
Fitonematologija
(Phytonematology)

Autori
Ivezić, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, znanstvena

Izdavač
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku

Grad
Osijek

Godina
2014

Stranica
109

ISBN
978-953-7871-24-6

Ključne riječi
morfologija nematoda ; ekologija nematoda ; simptomi napada ; bioindikatori ; uzorkovanje ; fitoparazitne nematode ; suzbijanje
(morphology of nematodes ; ecology of nematodes ; symptoms ; bioindicators ; sampling ; phytoparasitic nematodes ; control)

Sažetak
Sveučilišni udžbenik Fitonematologija napisan je prema nastavnom programu koji se izvodi na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku. Namijenjen je studentima poljoprivrednih fakulteta smjera Zaštite bilja. Može služiti i ostalim smjerovima, odnosno svima koji su željni znanja i bave se proučavanjem fitoparazitnih nematoda u poljoprivredi. Udžbenik obuhvaća 14 poglavlja. U uvodnom dijelu istaknut je značaj fitonematologije i zaštite bilja u intenzivnoj biljnoj proizvodnji s obzirom na opasnost od ovih sitnih životinjskih organizama nevidljivih prostom oku. Drugo poglavlje obuhvaća morfologiju, anatomiju i fiziologiju, dok treće poglavlje obrađuje ekologiju i biologiju nematoda. Četvrto poglavlje detaljno opisuje simptome napada na biljkama, a peto poglavlje opisuje nematode kao bioindikatore promjena u agroekosustavu. U šestom i sedmom poglavlju opisane su metode uzorkovanja, izdvajanja i pregleda tla i biljnoga materijala. Osmo i deveto poglavlje opisuje fitoparazitne nematode prema mjestu napada na biljci. 10. poglavlje iznosi najznačajnije mjere suzbijanja fitoparazitnih nematoda. U 11. poglavlju predstavljena je sistematika nematoda, vezano uz biljne parazite. Ekonomski značajne fitoparazitne nematode iznose se u 12. poglavlju, dok 13. naglašava nematode kao prenositelje biljnih virusa, a u 14. poglavlju navedene su karantenske nematode za Hrvatsku. Udžbenik je potkrijepljen mnogim fotografijama, originalnim ili preuzetih s interneta, a korišteni su i rezultati vlastitih istraživanja te domaćih i stranih nematologa. Temeljem iskustva sa studentima u nastavi te tijekom višegodišnjih znanstvenih istraživanja, željela sam približiti studentima svijet nematoda te njihovu ulogu u prirodi. Poznavajući biologiju ovih malih bića na našoj Zemlji, njihov veliki i raznovrsni utjecaj na biljke, životinje i čovjeka, potiče se svijest o potrebi očuvanja prirode i biološke raznolikosti našega planeta. Nužno je poznavati štetne vrste kako bi se iste suzbijale, ali samo po potrebi, i to ekološki prihvatljivim mjerama. Udžbenik Fitonematologija namijenjen je, uz studente, i kolegama u zaštiti bilja u nadi da će u budućnosti dati svoj doprinos ovomu izdanju te ga proširiti novijim saznanjima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)

Napomena
Sveučilišni udžbenikPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
079-0730463-2708 - Tolerantnost hibrida kukuruza na ličinke kukuruzne zlatice (Marija Ivezić, )

Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Marija Ivezić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Ivezić, Marija
Fitonematologija, Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, 2014 (monografija)
Ivezić, M. (2014) Fitonematologija. Osijek, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku.
@book{book, author = {Ivezi\'{c}, M.}, year = {2014}, pages = {109}, keywords = {morphology of nematodes, ecology of nematodes, symptoms, bioindicators, sampling, phytoparasitic nematodes, control}, isbn = {978-953-7871-24-6}, title = {Phytonematology}, keyword = {morphology of nematodes, ecology of nematodes, symptoms, bioindicators, sampling, phytoparasitic nematodes, control}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku}, publisherplace = {Osijek} }