Varijabilnost kvalitativnih osobina germplazme ozime pšenice i selekcija za posebne namjene (CROSBI ID 393215)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Weg, Nikolina
Marić, Sonja
hrvatski
Varijabilnost kvalitativnih osobina germplazme ozime pšenice i selekcija za posebne namjene
Cilj ovog istraţivanja bio je ispitati varijabilnost kvalitativnih svojstava kod 24 hrvatske i šest stranih sorata ozime pšenice metodom Megazyme k-amyl 07/11 (Megazyme International Ireland, 2011.), te otkrivanje potencijala istih za posebne namjene. Analiza sastava škroba temeljila se na izdvajanju amiloze i amilopektina te njihove količine i omjera. Analiza količina amiloze i amilopektina utvrdila je statistički visoko opravdane razlike meĎu ispitivanim sortama. Ispitivane sorte većinom su krušne pšenice različite kvalitete, te imaju uobičajen sadrţaj amiloze i amilopektina, no izdvojile su se sorte s visokim sadrţajem amilopektina i niskim sadrţajem amiloze, te sorta s visokim sadrţajem amiloze, koje imaju potencijal u budućim oplemenjivačkim programima i selekciji za posebne namjene.
pšenica ; kvalitativna svojstva ; amiloza ; amilopektin ; posebne namjene
nije evidentirano
engleski
Variability of quality traits in winter wheats
nije evidentirano
wheat ; quality trais ; amylose ; amylopectin ; special needs
nije evidentirano
Podaci o izdanju
38
29.09.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Osijek