Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 740187

Antropomorfizam i zoomorfizam u hrvatskim, ruskim i njemačkim zoonimskim frazemima


Barčot, Branka
Antropomorfizam i zoomorfizam u hrvatskim, ruskim i njemačkim zoonimskim frazemima // Philological Studies, 2 (2014), 481-496 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Antropomorfizam i zoomorfizam u hrvatskim, ruskim i njemačkim zoonimskim frazemima
(Anthropomorphism and Zoomorphism in Croatian, Russian and German Zoonymic Idioms)

Autori
Barčot, Branka

Izvornik
Philological Studies (1857-6060) 2 (2014); 481-496

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Antropomorfizam; zoomorfizam; zoonimska frazeologija; hrvatski jezik; ruski jezik; njemački jezik
(Anthropomorphism; zoomorphism; zoonymic phraseology; Croatian language; Russian language; German language)

Sažetak
Predmet su ovoga rada antropomorfizam i zoomorfizam u hrvatskim, ruskim i njemačkim zoonimskim frazemima koji kao jednu od sastavnica imaju naziv divlje životinje. Riječ je o dvama pojmovima iz područja kulturne zoologije. Antropomorfizam je pridavanje ljudskih obilježja životinjama, a zoomorfizam je pokazivanje „životinjskog“ kod ljudi. Antropomorfizam datira još iz doba paleolitika kada su se na crtežima životinja prikazivale ljudske osobine. Etolozi su dokazali da u animalnom svijetu postoje određeni elementi kulture, a to znači da su životinje u dvostrukoj vezi s pojavom kulture: imaju same svoju kulturu i važne su za oblikovanje ljudske kulture. Glavni je cilj ovoga rada pokazati koji su hrvatski, ruski i njemački frazemi s divljom životinjom kao sastavnicom nastali na temelju antropomorfizma, a koji na temelju zoomorfizma i koliko je to utjecalo na predrasude o divljim životinjama ukorijenjene u svijesti Hrvata, Rusa i Nijemaca.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
130-1300869-0791 - Kontrastivno proučavanje ruskoga i hrvatskog jezika (Željka Fink-Arsovski, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Branka Barčot, (309334)

Citiraj ovu publikaciju

Barčot, Branka
Antropomorfizam i zoomorfizam u hrvatskim, ruskim i njemačkim zoonimskim frazemima // Philological Studies, 2 (2014), 481-496 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Barčot, B. (2014) Antropomorfizam i zoomorfizam u hrvatskim, ruskim i njemačkim zoonimskim frazemima. Philological Studies, 2, 481-496.
@article{article, author = {Bar\v{c}ot, B.}, year = {2014}, pages = {481-496}, keywords = {anthropomorphism, zoomorphism, zoonymic phraseology, Croatian language, Russian language, German language}, journal = {Philological Studies}, volume = {2}, issn = {1857-6060}, title = {Anthropomorphism and Zoomorphism in Croatian, Russian and German Zoonymic Idioms}, keyword = {anthropomorphism, zoomorphism, zoonymic phraseology, Croatian language, Russian language, German language} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Central and East European Online Library - CEEOL
  • eLIBRARY.RU